Naslovna / Vijesti / Društvo / Zavod za zapošljavanje Crne Gore izdao informator “Kuda nakon osnovne škole”

Zavod za zapošljavanje Crne Gore izdao informator “Kuda nakon osnovne škole”

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i ove godine izdao je informator “Kuda nakon osnovne škole”. Publikacija je namijenjena svim polumaturantima i njihovim roditeljima, sa porukama o značaju pravilnog izbora prvog zanimanja.

Savjetnica za profesionalnu orjentaciju u CIPS-u Jevrosima Pejović kazala je, predstavljajući ovogodišnju publikaciju, da je zanimanje značajan dio identiteta svakog čovjeka te da je važno da izbor bude što “pravilniji”.

“Potrebno je uskladiti zahtjeve koje ima mlada osoba prema sebi i zahtjeve ljudi iz njenog okruženja. Polumaturanti koji biraju srednju školu ne biraju samo gdje će provesti naredne tri ili četiri godine već biraju odgovor na pitanje ‘Ko si ti’. Upravo informator sadrži savjete koji mogu biti korisni pri pravilnom izboru srednje škole”, kazala je Pejović.

Savjetnica za profesionalnu orjentaciju u CIPS-u Alisa Dizdarević podsjetila je da su različiti faktori koji utiču na odabir srednje škole, kao prvog važnog stepenika u karijernom putu mlade osobe.

“Uloga roditelja, u profesionalnom razvoju djece, veoma je bitna. Zato je i dio informatora prilagođen njima. Brošura sadrži i informacije o svijetu rada i preduzetništvu i kratak opis zanimanja za koja se može školovati u Crnoj Gori. U posebnom poglavlju su informacije o svim srednjim školama i u njima zastupljenim obrazovnim profilima, te informacije o maturskom i stručnom ispitu, učeničkim domovima”, precizirala je savjetnica za profesionalnu orjentaciju u CIPS-u Alisa Dizdarević.

Ovogodišnju naslovnu stranu publikacije dizajnirala je Isidora Avramović, učenica Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja.

Iz ZZZCG napominju da osnovno obrazovanje, ove godine, završava preko sedam hiljada učenika pa je svojevrsni vodič za polumaturante štampan u tiražu od osam hiljada primjeraka.

“Biće distribuiran svim osnovnim školama na području države a svi zainteresovani primjerak, od danas, mogu dobiti u biroima rada i centrima za informisanje i profesionalno savjetovanje. Publikacija je u elektronskoj formi dostupna na sajtu Zavoda zan zapošljavanje Crne Gore.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Raspisan konkurs za upis na specijalističke studije, otvoreno 2.299 mjesta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je Konkurs za upis na specijalističke studije za studijsku …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *