PODIJELI

Prva polovina maja biće jedna od najhladnijih od 1949. godine, saopšti je profesor Klimatologije na Univerzitetu Crne Gore Dragan Burić. Maj u Pljevljima nije ekstreman , kažu iz naše meteorološke stanice.

“Vrijeme nije uobičajeno za ovaj period godine, ali se nije desilo ništa što već nijesmo imali. Drugim riječima, u maju i generalno tokom proljeća vrijeme je u Crnoj Gori prilično promjenljivo, odnosno imamo izraženu smjenu lijepog i ružnog vremena. Tako će prva polovina maja ove godine ponijeti epitet ružnog vremena, uglavnom”, rekao je Burić za Portal Analitika.

Što se snijega tiče, viši planinski predjeli na sjeveru države, iznad 1400-1500 m, imaju u prosjeku oko dva dana u maju sa formiranim sniježnim pokrivačem.

On kaže da je u većini gradova već palo oko 50 odsto kiše više od majskog prosjeka, ali da ipak nijesu oboreni rekordi.

Burić je rekao da nas ljepše vrijeme, sunčanije i toplije, očekuje  tokom sljedećeg vikenda i posljednje dekade maja.

“Tako da ni pojava snijega za pomenute visine nije neuobičajena  za ovaj period godine. Na Žabljaku, snijeg zna da pada i tokom juna mjeseca, istina veoma rijetko”, rekao je Burić.

Kontaktirali smo i našu Meteorološku stanicu. Kažu da maj u Pljevljima nije ekstremen. Ovakvo majsko vrijeme imali smo i ranijih godina. Najhladniji dan bio je 8. maj kada je izmjerena jutarnja temperature od -2 stepena Celzijusa. U prvoj polovini maja palo je 41 l kiše po metro kvadratnom, što je uobičajeno kod nas. Noći 14. na 15. maj bilo je u našem gradu su snježica tako da su se okolna brda oko grada u srijedu 15. maja zabijeljela. Jutarnja temperature bila je 2 stepena Celzijusa. Dakle, zimski dan u sred maja, ali opet već viđena slika i po sjećanju ljudi i po meteorološkim podacima.

 

Komentariši