PODIJELI

Pošta Crne Gore na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori obilježava 450 godišnjicu Husein – pašine džamije. Danas je publikovana poštanska marka “450 godina Husein-pašine džamije”.

Husein-pašina džamija u Pljevljima sagrađena je 1569. godine. Osnivač joj je Husein-paša Boljanić, porijeklom iz Boljanića kod Pljevalja, koji  je u drugoj polovini 16. vijeka bio na najodgovornijim vojnim i civilnim položajima osmanske države. Glavni arhitekta objekta bio je čuveni mimar Hajrudin, a građevinske radove izvodili su dubrovački majstori.

Zbog svog arhitektonskog sklada Husein-pašina džamija se ubraja u najvrjednije sakralne objekte orijentalno-islamske kulture na prostorima Balkana. Džamija je visine 17,20, a širine 13,10 metara. Unutrašnjost je osvijetljena sa 25 prozora.

S vanjske strane je munara visine 42 metra i na njoj dominira lijepo izrađen šerefet, ukrašen stalaktitima.

Pošta Crne Gore, na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježava 450-godišnjicu Husein-pašine džamije publikovanjem izdanja za posebne prilike koje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana (FDC). Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Komentariši