PODIJELI

Elektroprivreda Crne Gore je ušla u petogodišnji investicioni ciklus vrijedan više od 170 miliona eura. Drugi blok TE Pljevlja više niko ne pominje.

Izvršni direktor kompanije, Igor Noveljić kazao je za Javni servis da  ulaganja Elektroprivrede od 170 miliona evra predstavljaju sigurnu budućnost, kako za kompaniju, tako i za razvoj energetskog sektora.

Noveljić je rekao da je, osim modernizacije postojećih objekata, cilj da se izgrade novi izvori električne energije iz obnovljivih resursa. Nije naveo projekat gradnje drugog bloka TE Pljevlja, koji je godinama najavljivan kao prioritetan i koji je bio jedan od najvećih “kamen spoticanja” sa italijanskom kompanijom A2A.

Ovom projektu se otvoreno protivio nevladin sektor, ali i Evropska unija koja sve svoje članice ali i zemlje kandidate za članstvo, odvraća od ulaganja u energiju iz uglja, iz ekoloških razloga.

Noveljić je, govoreći o TE Pljevlja, kazao da je predviđena ekološka rekonstrukcija bloka 1, koja će koštati više od 60 miliona eura. Time će se, kako je rekao, povećati snaga termoelektrane sa 220 na 300 megavati (MW).

U završnoj fazi, prema njegovim riječima, je i priprema cjelokupne dokumentacije za izradu solarne elektrane kod Ulcinja.

U okviru druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane Perućica unaprijediće se tehničke karakteristike na tri agregata.

Radiće i vjetroelektranu na Krnovu, znači druga faza koja je instalisane snage oko 50 MW, projekat je veličine oko 60 miliona eura i on će biti urađen u nekom periodu od naredne četiri godine”, kazao je Noveljić.

On je naveo da se projekat gradnje hidroelektrane Komarnica realizuje saglasno ugovoru o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji EPCG i Elektroprivrede Srbije.

Komentariši