Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Minimalna potrošačka korpa u aprilu 648,1 euro

Minimalna potrošačka korpa u aprilu 648,1 euro

Prema podacima Monstata minimalna potrošačka korpa u aprilu 2019. godine iznosila je 648,1 euro, što je 0,5 odsto više u odnosu na mart iste godine.

U Crnoj Gori vrijednost minimalne potrošačke korpe za prethodni mjesec iznosila je 648,1 euro, navodi se u saopštenju Monstata.

Kako statističari kažu vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu 2019. godine zabilježila je rast od 0,5 odsto u odnosu na mart iste godine.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274,0 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 374,1 eura.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u aprilu 2019. godine u odnosu na mart 2019. godine, zabilježili su rast od 1,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na mart 2019. godine, zabilježili pad od 0,1 odsto, kaže se u saopštenju Monstata.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Minimalna potrošačka korpa  odnosi se na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Brković od jula ne smije da siječe šumu

Vektra Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, 30. juna će izgubiti svaku mogućnost da vrši …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *