Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Minimalna zarada od 1. jula 222 evra

Minimalna zarada od 1. jula 222 evra

Vlada je donijela odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, koja će početi da se primjenjuje od 1. jula, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je rekao da je Vlada obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i izvršnoj vlasti dostavi izmjenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom će se smanjiti stopa doprinosa za zdravstvo na zarade na teret poslodavaca za dva procentna poena.

Analize su  pokazale da povećanje minimalne zarade sa 193 eura na 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalnu zaradu, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.

On je saopštio da na nivou članica Evropske unije (EU) prosječna minimalna zarada iznosi oko 39 odsto prosječne zarade u tom bloku država.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj ekonomske politike Vlade je poboljšanje životnog standarda građana.

On je podsjetio da je i prosječna zarada u Crnoj Gori najveća u državama Zapadnog Balkana.

Purišić je naveo da će Vlada i socijalni partneri pratiti efekte te mjere na socijalni standard zaposlenih, troškove poslodavaca za zarade, uticaj na investicije i mogućnost novih zapošljavanja, rizik od ukidanja nekih radnih mjesta, uticaj na sivo tržište rada i budžetske prihode.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Brković od jula ne smije da siječe šumu

Vektra Jakić, čiji je vlasnik Dragan Brković, 30. juna će izgubiti svaku mogućnost da vrši …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *