Naslovna / Vijesti / Društvo / Na nivou Crne Gore svršenim osnovcima na raspolaganju 16 novih smjerova

Na nivou Crne Gore svršenim osnovcima na raspolaganju 16 novih smjerova

Operater hemijskih procesa i ispitivanja, muzički izvođač i saradnik, kao i građevinski, veterinarski, kozmetički tehničar, samo su neki od 16 novih smjerova koji će od naredne školske godine svršeni osnovci imati priliku da upišu u srednjim stručnim školama.

To je iz Ministarstva prosvjete Dnevnim novinama  potvrdila Milica Lekić. Ona je dodala da 16 novih modularizovanih obrazovnih programa zapravo uključuje potpuno novi koncept nastave i ishode učenja.

Konkretno, novi obrazovni programi za narednu školsku godinu su: operater hemijskih procesa i ispitivanja, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, tehničar za logistiku, špediciju i carinu, muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata, muzički saradnik, poslastičar, pekar, veterinarski tehničar, kozmetički tehničar, kozmetičar, građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju, građevinski tehničar za visokogradnju, izvođač građevinskih radova”, kazala je Lekić.

Osam je u četvorogodišnjem trajanju, pet u trogodišnjem i tri obrazovna programa za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama.

Iz Srednje stručne škole u Pljevljima saznali smo da još nisu dobili zvanični dopis Ministarstva prosvjete i da ne znaju koji će smjerovi biti na raspolaganju učenicima koji ove godine upisuju srednju školu.

Na nivou države prilagođeni obrazovni programi učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama za narednu školsku godinu su kuvar, nivo III u četvorogodišnjem trajanju, frizer, nivo III u četvorogodišnjem trajanju i pomoćnik frizera, nivo II u trogodišnjem trajanju.

Novi programi rađeni su u saradnji sa poslodavcima, s tim što se dio njih odnosi na smjerove koji su već postojali, kao što je pekar, a dio na smjerove koji nijesu postojali u prethodnim godinama, kao što je smjer za mehatroničara.

“Modularizovani obrazovni programi samo su dio rada Ministarstva prosvjete na daljem razvoju kvaliteta obrazovanja u stručnim školama. Podsjetićemo da raste broj učenika u dualnom obrazovanju, a naredne školske godine u srednje stručne škole stiže oprema vrijedna preko dva miliona eura. Oprema će biti usmjerena najvećim dijelom u kabinete za praktičnu nastavu, a što je u potpunosti u skladu sa politikom Ministarstva da podstiče praktična znanja naših đaka.”, zaključila je Lekić.

Upis u srednju školu očekuje se da će biti sredinom juna.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *