Naslovna / Vijesti / Društvo / Studijska posjeta Sloveniji značajno iskustvo za mlade poljoprivrednike

Studijska posjeta Sloveniji značajno iskustvo za mlade poljoprivrednike

Tokom posljednje nedjelje  mjeseca maja grupa mladih poljoprivrednika boravila je u studijskoj posjeti Sloveniji.

Kako saopštavaju iz Ministarstva poljoprivrede, mladi poljoprivrednici su ohrabreni informacijama koje su dobili od domaćina kada je riječ o politici podrške mladim farmerima u EU.

Podrška je značajna, mogućnosti brojne, ali istovremeno, pred njima su, kako su mogli da vide veliki izazovi na tržištu. Ti izazovi su naročito vezani za osmišljavanje dodatnih aktivnosti na malim gazdistvima kakva su i naša, kako bi ostvarili veći prihod od onoga koji bi imali ako bi se bavili samo primarnom poljoprivrednom proizodnjom.

Oni su posjetili takvo jedno agroturističko gazdistvo nadomak Maribora, u Pohorju.

Prethodno, mladim poljoprivrednicima je predstavljena  poljoprivredna politika Slovenije, zasnovana na EU propisima i standardima, sa posebnim fokusom na programe podrške mladim farmerima, mogućnosotima za ostvarivanje dodatnih prihoda na gazdinstvu, politiku kvaliteta, odnosno zaštitu proizvoda i organsku proizvodnju.

Iz ministarstva podsjećaju da su u studijskoj posjeti bili mladi poljoprivrednici koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao korisnici posebnog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjenog mladim nezaposlenim ljudima. Sa proizvođačima u studijskoj posjeti su i predstavnici Ministarstva i odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kao i predstavnici medija.

O Aneta Drobnjak

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *