Naslovna / Vijesti / Društvo / U mjernoj stanici u Gagovića imanju biće ugrađena nova oprema za praćenje kvaliteta vazduha

U mjernoj stanici u Gagovića imanju biće ugrađena nova oprema za praćenje kvaliteta vazduha

U toku je završna faza projekta „Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori“. Ovim projektom obuhvaćena je rekonstrukcija mjernih stanica, ugradnjom novih savremenijih instrumenata za mjerenje kvaliteta vazduha.

Na Mjernoj stanici u Pljevljima u toku je postavljanje nove,savremene,opreme koja će značajno unaprediti izvještavanje gradjana u realnom vremenu o kvalitetu vazduha. U razgovoru sa nadležnim iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore saznali smo da će biti postavljen i digitalni video bim u užem centru grada, tako da će gradjani imati podatke o trenutnom kvalitetu vazduha dok se nalaze na otvorenom. Uz  to, pored postojećih parametara, planirano je i mjerenje PM 2,5 praškastih čestica. Ovi radovi uticali su da od 10. maja nema podataka o satnim koncentracijama na sajtu Agencije.

Sve aktivnosti se realizuju kroz projekat “Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori”, koji se finansira kroz godišnji akcijski program za 2014. Godina-IPA 2014. Ugovor je potpisan 4. decembra 2018. Godine sa italijanskom kompanijom Orion s.r.l u vrijednosti 999.500,00 evra.

U zvaničnom izvještaju Agencije o ovim radovima kaže se:

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je još 2012. godine pripremila predlog za projekat u okviru kojeg je tražena nabavka nove opreme za praćenje kvaliteta vazduha, time i povećanje broja parametara koji se prate, uspostavljanje novih mjernih mjesta za optimalnije i kvalitetnije izvještavanje i generalno unapređenje Državne mreže. Agencija je, takođe, pomogla svojim predlogom i partnerskoj instituciji Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, da kroz isti projekat nabavi vrijednu opremu za praćenje prekograničnog transporta zagađujućih materija u vazduhu koja će biti instalirana na novoj lokaciji za EMEP stanicu na Velimlju, kao i laboratorijsku opremu koja će omogućiti Zavodu da vrši hemijsku analizu, ne samo uzoraka vazduha, već i ostale analize u skladu sa svojim nadležnostima.

Kroz prvu fazu projekta, urađena je studija koja je služila kao polazni osnov za uspostavljanje novih zona kvaliteta vazduha u Crnoj Gori i definisanja novih lokacija za određene tipove mjernih stanica.

Od početka radova komisija koju je formirala Agencija u sastavu mr Gordana Đukanović, Svetlana Živković i Radomir Žujović (CETI), aktivno prati i vrši kontrolu na terenu, ne samo tokom realizacije građevinskih radova, već i tokom preseljenja postojeće mjerne opreme na nove lokacije i instaliranja nove opreme koja ispunjava najsavremenije kriterijumime i standarde.

Tokom izvođenja radova iz opravdanih razloga će doći do prekida u mjerenjima. Nakon završene instalacije svih mjernih uređaja, krajem juna, u trajanju od mjesec dana obaviće se testna mjerenja i potrebne obuke.

Rezultati mjerenja svih parametara u skladu sa tehničkim karakteristikama mjerne opreme, biće dostupni na sajtu Agencije u realnom vremenu. Iz budžetskih sredstava Agencije odvojena su sredstva i za unapređenje web stranice, na kojoj će građani i ostali zainteresovani moći da kroz moderan dizajn i na prihvatljiv način, usklađen sa evropskim standardima, dobiju sve potrebne informacije u vezi sa kvalitetom vazduha u Crnoj Gori.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *