Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Novi tarifni modeli od 1. juna

Novi tarifni modeli od 1. juna

Od prvog juna počinje primjena novih tarifnih modela. To znači da će svako domaćinstvo moći da odabre onaj koji mu najviše odgovara, u odnosu na potrošnju električne energije. Na raspolaganju su plavi, crveni, zeleni i osnovni model.

Iz Elektroprivrede savjetuju koji je model najpovoljniji.

“Plavi model je povoljan za domaćinstva koja mjesečno troše do 300kw, odnosno čiji računi su do 30 eura. U tom slučaju 150kW po višoj i 150 kW po nižoj tarifi će obračunavati po cijenama koje su do 5 odsto niže nego što su trenutno važeće”, kazala je portparolka EPCG  Eleonora Albijanić.

Za crveni, Albijanić kaže da je namijenjen domaćinstvima koja uglavnom troše struju tokom dana, a zeleni za one koji žele da električnu energiju dobijaju iz obnovljivih izvora.

“Za sva domaćinstva koja dobijaju račune do 30 eura, umanjenja će biti do 5 odsto u odnosu na račune koje su do sada primali, a oni koji imaju račune do 60 eura odnosno troše do 600kW sati, a takvih je 80 odsto, oni neće osjetiti nikakve promjene, dok će oni koji dobijaju račune oko 100 eura imati povećanje u odnosu na dosadašnje račune oko 1 odsto”, objašnjava Albijanić.

Ukoliko se ne opredijelite ni za jedan od ovih modela bićete u osnovnom paketu gdje i dalje vazi da je jeftinija struja u peridou od 23 sata do sedam sati ujutro.

Ne postoji rok do kada morate da se odlučite za neki tarifni model, a kada ga izaberete važi godinu.

Ako još ne znate koji ćete tarifni paket, na sajtu Elektroprivrede postavljen je kalkulator koji ce vam pomoci da se odlučite za najpovoljnije rješenje.

Dovoljno je da sa vašeg računa unesete kolicine struje koje trosite po višoj i nižoj tarifi i dobićete precizan obračun koliki će vam biti račun u slučaju da odaberete neki od modela.

Izvor: RTCG

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *