Naslovna / Vijesti / Društvo / Simović u Bijelom Polju predstavio rezultate IPARD podrške primarnoj proizvodnji

Simović u Bijelom Polju predstavio rezultate IPARD podrške primarnoj proizvodnji

Potpisano 140 ugovora sa poljoprivrednicima iz 18 opština.

“Investicije u poljoprivredi od preko 35 miliona eura koje su već realizovane u ovoj godini ili je njihova realizacija u toku ukazuju da Crna Gora u ovoj oblasti postiže značajne iskorake, kazao je juče u Bijelom Polju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, prvog dana četvorodnevne posjete sjeveru Crne Gore tokom koje će predstaviti rezultate prvog javnog poziva poziva za podršku primarnoj proizvodnji, u okviru IPARD Programa.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je posjetu  započeo u Bijelom Polju, sa ciljem neposrednog praćenja realizacije i sagledavanja rezultata u razvoj sektora poljoprivrede, koje ulaže Vlada, zajedno sa EU partnerima, vrijednim domaćinima i preduzetnicima i odgovornim lokalnim samoupravama.

“Rezultati IPARD poziva, upravo, potvrđuju napredak koji se postiže u ovom sektoru, a koji je prepoznat i od strane EU koja je nedavno objavila ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore. I ovaj, kao i svi dosadašnji izvještaji, za nas je objektivni partnerski pogled u kojem nadležne institucije pozitivne ocjene doživljavaju kao ohrabrenje i priznanje za urađeno, a date preporuke kao važna usmjerenja i podsticaje za buduće aktivnosti. Te preporuke su važni putokazi za odgovorne institucije u savladavanju završnih – najzahtjevnijih dionica na našem evropskom putu”, kazao je Simović, ističući zadovoljstvo zbog ocjena da je u poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj i poglavlju Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarna politika, ostvaren dobar napredak.

Simović je podsjetio da je Crna Gora 2017. godine završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura, sredstava EU. Tokom 2018. godine objavljena su dva javna poziva – za bespovratnu podršku investicijama u primarnu proizvodnju i preradu, na koje se pristiglo 434 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Do sada je potpisano 20 ugovora za podršku preradi, ukupne vrijednosti investicija od 11,8 miliona eura i očekivanom bespovratnom podrškom od oko 4,9 miliona. Ovim investicijama će se, kako je danas podsjetio Simović, osigurati brojna postojeća radna mjesta i otvoriti preko 80 novih i osigurati siguran plasman za preko 7.000 kooperanata.

Simović je saopštio da je od pristiglih 389 zahtjeva do danas potpisano 140 ugovora o podršci za poljoprivrednike iz 18 opština. Ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona eura, dok očekivana podrška iznosi oko 2,9 miliona eura.

Kako je kazao, ovi rezultate predstavljaju se u Bijelom Polju iz dva razloga. Od ukupnog broja odobrenih ugovora najveći broj je iz Bijelog Polja (36 odnosno 25,7 odsto) i drugo, zato što od ukupnog broja odobrenih ugovora više od 62 odsto su iz sjevernog regiona, saopštavaju iz ministarstva.

“Ovim investicijama 140 poljoprivrednika nabaviće 120 novih traktora, 130 komada priključne mehanizacije, izgraditi nove objekte i podići nove višegodišnje zasade, čime će osigurati i unaprijediti prihode svojim domaćinstvima”, kazao je Simović, ističući da se prema projekcijama Ministarstva, očekuje da će još 100 poljoprivrednika zadovoljiti uslove javnog poziva do sredine jula tekuće godine, i da će imati ukupno 240 potpisanih ugovora s ukupnom vrijednošću investicija od 14,5 miliona eura, odnosno podrškom u iznosu od 7,8 miliona eura.

O Aneta Drobnjak

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *