Naslovna / Vijesti / Društvo / Narednih dana konkurs za oko 7.000 polumaturanata

Narednih dana konkurs za oko 7.000 polumaturanata

Konkurs za upis 6.985 polumaturanta, koliko ih ove godine završava osnovnu školu, u prvi razred srednje škole biće raspisan narednih dana, saopštili su iz Ministarstva prosvjete. Poručuju i da će mjesta biti za svea ukupni broj mjesta u školama će svakako biti veći.

“Konkurs za upis u prvi razred srednje škole biće raspisan ovih dana, i u njemu će biti navedeni svi detalji. Ono što je najvažnije jeste da će, ukupno gledano, biti mjesta za sve. Naime, ove godine školu završava 6.985 osnovaca, a ukupni broj mjesta u školama će svakako biti veći. Podrazumijeva se takođe da se isto odnosi i na opštine, odnosno da će u srednjim školama na teritoriji jedne opštine broj mjesta za prvake biti veći od broja polumaturanata na teritoriji te opštine”, kazala je PR prosvjetnog resora, Milica Lekić.

Na konkurs za upis u i razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nisu stariji od 17 godina. Dokumentacija i procedura će i ove biti biti ista kao i prethodnih godina, odnosno podnosiće se prijava na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda.

“Naglašavamo da izvod iz matične kljige rođenih nije potreban”, poručila je Lekić.

Za učenike koji planiraju da upišu opštu gimnaziju vrednuje se opšti uspjeh u posljednjem ciklusu osnovne škole, zatim uspjeh na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja, kao i uspjeh iz crnogorskog ili maternjeg jezika, matematike i predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole. Takođe, vrednuju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno priznanja. Specijalističke gimnazije imaju dodatne, posebne kriterijume.

Upis učenika u prvi razred stručne škole vrši se na osnovu sljedećih kriterijuma: opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole, uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja, uspjeha iz dva nastavna predmeta u posljednjem ciklusu osnovne škole koji su značajni za sticanje obrazovanja, rezultata sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodjele priznanja.

“Ukoliko je obrazovnim programom kao poseban uslov za upis određena provjera posebne  nadarenosti, odnosno sposobnosti, primjera radi umjetničke škole, umjesto vrednovanja uspjeha iz dva nastavna predmeta od značaja za sticanje obrazovanja, vrednuje se posebna nadarenost, odnosno sposobnost”, objašnjava Lekić.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

IJZ: Iz Njemačke 488 uzoraka pozitivno na koronavirus, danas još 226 oboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 673 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *