Naslovna / Vijesti / Društvo / Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine

Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine

Povodom 5. juna značajnog ekološkog datuma Služba za zaštitu životne sredine naše opštine i ove godine raspisala je konkurs na temu “Ja sam dio planete”. Na konkurs je stiglo 116 radova a na nagrade su dodijeljene u šest kategorija:predškolski uzrast, prvi, drugi, treći, četvrti i peti razred i dvije specijalne nagrade. Komisija u sastavu Dana Krezović, Zorica Bajčeta i Vaso Knežević imala je težak zadatak da među tolikim radovima odabere najbolje.

U kategoriji predškolski uzrast najbolji crtež nacrtala je Katarina Vojinović, u kategoriji prvi razred najbolja je bila Elena Ivanović,OŠ “Ristan Pavlović” za drugi razred Aneta Krejović, OŠ “Ristan Pavlović”, u kategoriji treći razred najbolji crtež imala je Jovana Jašović, OŠ “Dušan Ivović” Kosanica, za četvrti razred Tamara Krvavac, OŠ “Salko Aljković”, za peti razred Ana Gledović, OŠ “Dušan Ivović” Kosanica. Dodijeljene su i dvije specijalne nagrade Tari Zorić, OŠ “Dušan Ivović” Kosanica I Ervinu Misinovu, iz Javne ustanove Dnevni centra.

U ime komisije i služba za zaštitu životne sredine nagrađene učenike i prisutne goste pozdravila je Dana Krezović.

Ono što se odmah primjeti je da su učenice bile mnogo aktivnije na ovom konkursu. Svaka od njih je poslala poruku da želi čistu planet i zdravu životnu sredinu.

Ovogodišnji Svjetski dan životne sredine globalno se obilježava pod sloganom “Pobjedi zagađenje vazduha”. Zagađenje vazduha svake godine dovede do oko sedam miliona preuranjenih smrtnih slučajeva širom svijeta, a stanovništvo Zapadnog Balkana izloženo je koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu koje su među najvišima u Evropi, saopštila je na Svjetski dan životne sredine, organizacija Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i poziva nas sve da promjenimo životne navike i smanjimo uticaj na zagađenje vazduha.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Epidemiolog Laušević: Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *