Naslovna / Vijesti / Društvo / U Pljevljima podnijeto 1.122 zahtjeva za legalizaciju

U Pljevljima podnijeto 1.122 zahtjeva za legalizaciju

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, obaveza opština je da donesu podzakonska akta kojim će se utvrditi i naplaćivati naknade za korišćenje zemljišta.

“Naknadu će plaćati vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na ortofoto snimku, a za te objekte nije podnijet zahtjev za legalizaciju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju legalizacije”, objasnio je Čanović.

Kako je precizirao, naknada će se plaćati na godišnjem nivou, a visina po kvadratu bespravnog objekta se kreće od 0,5 do 2 odsto prosječne cijene građenja novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori, koju objavljuje Monstat za godinu koja prethodi godini za koju se naknada utvrđuje.

“Godišnja naknada može iznositi 3,55 do 14,2 eura po kvadratu, u zavisnosti od visine, načina i kriterijuma plaćanja godišnje naknade koju utvrđuje nadležni organ lokalne samouprave. Prosječna cijena građenja stanova u novogradnji za prošlu godinu iznosi 710 eura po kvadratu, dok za glavni grad 620, za primorski region 945, za središnji 541, a za sjeverni region 527 eura po kvadratu”, kazao je Čanović.

Kako je objasnio, taj i drugi prihodi u postupku legalizacije su prihodi opština i shodno zakonu ima preciznu namjenu: koriste se za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i za obezbjeđivanje alternativnog smještaja.

Prema podacima opština, podnijeto je 51.000 zahtjeva za legalizaciju.U Pljevljima  je u zakonskom roku predato 1122 zahtjeva za legalizaciju.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Mugoša: Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana

Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana, rekao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *