Naslovna / Vijesti / Društvo / U ponedeljek 10. juna u Pljevljima Eko karavan

U ponedeljek 10. juna u Pljevljima Eko karavan

U ponedjeljak 10. juna, ekološki karavan će boraviti u Pljevljima, gdje će se obilježiti Svjetski dan životne sredine, ove godine tematski posvećen problematici aerozagađenja, koji je u našoj opštini višedecenijski izražen problem. Javno dešavanja u Pljevljima biće realizovano na centralnom gradskom prostoru, u trajanju od 12 do 14 h.

Šest ekoloških nevladinih organizacija Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Žabljaka, Berana, Rožaja i Ulcinja, sa ciljem boljeg informisanja građana o Poglavlju 27 i svega što podrazumijeva proces pregovora u  tom, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.

Turneja, simbolično nazvana ,,Euroskop“ i podržana od Fonda za aktivno građanstvo, kroz projekat “De facto razvoj”, finansijski podržan od strane Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016, startovaće u nedjelju 9. juna na Žabljaku, gdje je prije 27 godina Crna Gora, jednoglasnom odlukom parlamentaraca, proglašena za ekološku državu i biće posvećen aktuelnoj temi upravljanja zaštićenim prostorima sa fokusom na Nacionalni park Durmitor i rijeku Taru.

U ponedjeljak 10. juna, ekološki karavan će boraviti u Pljevljima, gdje će se obiležiti Svjetski dan životne sredine, ove godine tematski posvećen problematici aerozagađenja, koji je u našoj opštini višedecenijski izražen problem.

Predstavnici ekoloških NVO će kroz direktnu komunikaciju sa građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori 2019, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija, izvještaj UNECSO o NP Durmitor, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno – informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.

Tokom realizacije kampanje ,,Euroskop” predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori.

Poziv za učešće na javnim dešavanjima biće upućen i nadležnim institucijama, shodno temama, kako bi se omogućilo da građani direktno komuniciraju i sa onima koji donose odluke i sprovode zakone.

Javna dešavanja u Žabljaku i Pljevljima biće realizovana na centralnim gradskim prostorima, u trajanju od 12 do 14 h.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Potvrda za vrtić se može dobiti putem novog servisa

Roditelji koji žele da upišu djecu u vrtiće, potvrde od izabranih ljekara sada mogu dobiti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *