PODIJELI

На једанаестој сједници Скупштине општине Пљевља, која је одржана поводом избора предсједника општине, Милан Мијо Лекић је рекао:

Даме и господо колеге одборници,

Поштовани грађани

Сама чињеница да није прошла ни година дана од локалних избора у нашој општини да је већ бивши предсједник општине, поднио оставку на ту функцију, а сигуран сам да није то урадио од „вруће погаче“ – човјек који је био на изборној листи „За добро грађана Пљеваља – Побједнички Мило Ђукановић“, под бројем 1, човјек за кога сте ви сами говорили да је најспособнији у вашим редовима, човјек за кога сте ви говорили да је сам за вашу коалицију донио преко 50% православних гласова.         Чињеница да смо на претходној сједници одредили Мервана Авдовића да обавља посао предсједника до избора новог, чињеница да данас имамо од истог предлагача предлог за избор новог предсједника Игора Голубовића:

  • говори да сте ви изгубили и оно мало легитимитета што сте имали да вршите власт у нашој општини, говори да је стање у нашој општини катастрофално, да је наша општина доживљела дебакл и банкрот;
  • говори да је у тешкој: економској, еколошкој, социјалној, здравственој, спортској, депопулационој, политичкој па и националној кризи. Национална криза зато што се стиче утисак да нашом општином управља национална мањина а свакоме је јасно да тамо гдје управљају националне мањине нема политичке стабилности и најгора криза је криза морала.

Није овакво стање у нашој општини настало преко ноћи, ни одједном већ је ово:

  • резултат дугогодишње маћехинске политике подгоричке ДПС хоботнице према Пљевљима и снисходљивог, удворничког, полтронског и поданичког односа пљеваљског ДПС-а према истој;
  • Овакво стање је резултат вођења издајничке политике у Црној Гори коју је започео Мило Ђукановић,1996.године под притиском Медлин Олбрајтове и Била Клинтона да би избјегао међународну потјерницу и суђење због свог криминалног досијеа, шверца цигарета и наркотика;
  • издајничке политике из 1999.године када је Мило Ђукановић наручивао и одређивао циљеве бомбардовања злочиначкој НАТО алијанси по Србији и по Милошевићевиским дијеловима Црне Горе, како је их је он називао;
  • овакво стање је последица крађе референдума 2006.године и насилног одвајања ЦГ од Србије, са разним бјелосвјетским хуљама и постављање границе и царине између братских народа на Јабуци.
  • Оваква ситуација је резултат спровођења лоповске, кумовске, братовске, пријатељске, тајкунске приватизације и додјеле коцесија у ЦГ а поготово у Пљевљима.

Само да Вас подсјетим, поштовани грађани, на додјелу концесија на пљеваљске шуме и приватизацију дрвне индустрије „Велимир Јакић“, грађевинара, војне фабрике „1.децембар“, циглане, каменолома у селу Бушње.

2006.године, када је управа за шуме расписала тендер за додјелу концесија на 13 газдинских јединица на шуме у Пљевљима на тендер се јавила компанија Вектра Јакић, која се никад није бавила дрвопрерадом и понудила 13,5 еура по метру кубном за четинар и 6 еура по метру кубном за лишћаре.

Компанија „Пљевља“, која је формирана од 9 мањих пљеваљских компанија које су се све раније бавиле дрвопрерадом дала је понуду на 21 еуро по метру кубном за четинар а за лишћаре 7 еура. Компанија „Пљевља“ је дала повољнију понуду и то 7,5 евра за четинар и 1 еуро за лишћар али, наравно кумовском везом концесије су додијељене „Вектри Јакић“.

Приватизацијом: дрвног комбината „Велимир Јакић”, Грађевинара, војне фабрике „1.децембар“, циглане, каменолома у селу Бушње обећане су велике инвестиције,  бројно запошљавање радника, домаћинско газдовање.

На рачун тог обећања општина је уложила велика средства на отварању факултета у нашем граду, машинске струке за смјер дрвопрерада. ССШ уводи у школу средњошколце смјера дрвопрерада а шта имамо данас од тога?

Имамо обољеле шуме, разрушене локалне и сеоске путеве, крчење а не експлоатацију шума, неплаћање коцесионих накнада, запошљавање пензионера ради избјегавања плаћања пореза и доприноса, паркинг за возила „Вектре Јакић“ на циглани, умјесто изграђене нове циглане и производње; издату зграду  бившег Грађевинара под кирију Јавном тужилаштву; умјесто запошљавања радника и производње у војној фабрици имамо издат простор фабрике градској библиотеци; експлоатацију камена у каменолому Бушње мимо Закона без наплате концесија.

Ви данас не узимате ништа од овога у обзир, без иједне реченице образложења и навођења разлога због чега је Ђачић поднио оставку, без имало гриже савјести „мртви хладни“ предлажете новог кандидата, господина Игора Голубовића.

Оваквим Вашим понашањем а и прихватањем канидатуре од стране господина Голубовића шаљете поруку да ће Пљевља и даље да одумиру и да им је судбина све ближа судбини насеља Шула и Градац.

Ја, у име Клуба одборника НСД предлажем да се ова сједница прекине.

Предлажем да предсједник Скупштине закаже колегијум на коме би формирали парламентарну  комисију која би дефинисала минимум обавеза Владе Црне Горе према Пљевљима.

Јавно подржавам чин оставке господина Ђачића, али то је само један од корака који је добар и користан за Пљевља. Позивам га да образложи грађанима Пљеваља разлоге његове оставке, или пак смјене јер без образложења оставка ништа не значи.

Позивам посланике из Пљеваља да напусте парламент док се захтјеви, које би усвојила једногласно ова Скупштина, не испуне.

Поштовани грађани, будите сигурни да је то једини начин да се промијени однос Подгорице према Пљевљима.

Лекић је на крају додао:

Желим да искористим прилику да подсјетим вјерујући православни народ на позив наше свете цркве, на позив нашег преподобног митрополита Амфилохија да дођемо на тројчиндански сабор у Подгорицу код Храма Христовог Васкрсења у што већем броју  како би послали поруку отпадницима свога народа, антихристима, безбожницима, атеистима да нећемо дозволити скрнављење наше свете цркве, да смо спремни да је бранимо голим животима па и недозвољеним средствима.

Света архијерејска литургија почиње у 9 часова, у 11 часова сабору ће се обратити митрополит Амфилохије. Црквена општина Пљеваљска организовала је бесплатан превоз у 5 сати испред цркве Свете Петке.

Komentariši