Naslovna / Vijesti / Društvo / Još jedan uspijeh Gimnazijalaca

Još jedan uspijeh Gimnazijalaca

Učenici Anastasija Marić, prvi razred i Pavle Džuverović, treći razed, predstavljali su Gimnaziju “Tanasije Pejatović” na prestižnoj konferenciji mladih – Model Ujedinjenih Nacija.

Projekat je finansiran od strane država EU, UWC Mostar i Univerziteta u Mostaru, a podržan je od strane Ujedinjenih Nacija. Konferencija je održana od 20. do 24. marta 2019.

Učesnici konferencije su obezbijedili svoje učešće na način što su se prijavili na zvanični konkurs koji je raspisan povodom samog projekta. Pored toga, izborili su i pravo da imaju profesora – supervizora iz škole. Profesor – supervizor na projektu bila je mr. Ljiljana Bajčetić, profesorica istorije.

Predstavnici škole nose pozitivna iskustva. Tokom pet dana učenici i studenti radili su u više odbora i vijeća; Vijeće bezbjednosti, Vijeće za okolinu, EU Komisija, Komisija za društvena i humanitarna pitanja i komisija o Trgovini lakim i malokalibarskim naoružanjem na Balkanu. Radeći u grupama sastavljenim od predstavnika različitih država, stekli su nova saznanja i postali svjesni značaja ovih globalnih problema. Osim toga, imali su priliku da iskažu znanja stečena iz različitih naučnih oblasti (primarno sociologije, istorije, geografije, hemije, biologije, fizike), da upotrebe vještine, posebno umješnost u vodjenju dijaloga, rasprave, argumentovanja sopstvenih stavova. Postali su svjesni važnosti i značaja obrazovanja koje nudi Gimnazija kao opšteobrazovna škola. Samo široka i duboka znanja, interdisciplinarni pristup omogućavaju pronalaženje kvalitetnih rješenja, kako na makro, tako i na mikro nivou.

Zvanični jezik projekta bio je engleski, sa jednim komitetom koji je zasjedao na lokalnom jeziku. U međusobnim kontaktima, formalnim i neformalnim, učesnici su upoznali mnogo vršnjaka iz raznih dijelova svijeta. Zbližavanje kroz rad i druženje, neophodni su za prevazilaženje stereoptipa, sklapanje prijateljstava kao načina za izbjegavanje svakog konflikta. Oba predstavnika Gimnazije ostvarila su značajne rezultate i u najboljem svijetlu reprezentovali školu. I Pavle i Anastasija su dobili priznanja za uspješno učešće na zasjedanjima svojih komisija.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *