Naslovna / Vijesti / Društvo / Uskoro bez duvanskog dima

Uskoro bez duvanskog dima

Primjena novog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda je nacionalni interes u cilju smanjenja obolijevanja građana.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprečavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprečavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima.

Trenutno u regulatornom sistemu u dijelu „zabrane pušenja“ postoji zakonski propis istog naziva, ali usvajanjem novog zakona njihova važnost prestaje. Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda,  usvojen je 2004. godine, a inoviran 2011. i 2016. godine. Tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donijet 2012. godine, a potom i novi 2017. godine. Iz prakse znamo da zakoni nijesu dali očekivane rezultate, rekao je nakon sjednice Vlade minister zdravlja Kenan Hrapović, napomenuviši ovim zakonom u potpunosti se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima

Dokazano je da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90% muškaraca i 80% žena. Sve je ovo alarm za donošenje rigoroznog zakona o upotrebi duvanskih proizvoda.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *