Naslovna / Vijesti / Društvo / Vlada predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje

Vlada predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje

Vlada je juče utvrdila Predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 na 2,3 odsto prenosi Portal Analitika.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Predlog izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje je, uz povećanje minimalne zarade, dio cjelovitog rješenja koje je kreirano sa ciljem da se unaprijedi standard zaposlenih, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede.

„U diskusiji je naglašeno da će se ovim rješenjem postići neutralan efekat na budžet u srednjem roku i obezbijediti ostvarenje prihoda projektovanih u procesu fiskalne konoslidacije“, kaže se u saopštenju.

U cilju diverzifikacije turističkog proizvoda i razvoja novih vidova ponude, Vlada je donijela Uredbu o minimalno-tehničkim uslovima i načinu pružanja pojedinih turističkih usluga koje uključuju sportsko-rekreativne i avanturističke aktivnosti.Navodi se da je u raspravi istaknuto da će primjena Uredbe doprinijeti razvoju kvalitetnog turističkog proizvoda i u sjevernom dijelu Crne Gore, čime se realizuju ciljevi definisani u strateškim dokumentima kojima se teži uspostavljanju uravnoteženijem regionalnom razvoju države.

Vlada je donijela i Akcioni plan za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020. godina, za ovu godinu, kojim su predviđena ulaganja ukupne vrijednosti oko 807 miliona eura.

Vlada je donijela i Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2019. godinu.

„Propisano je da isplata počinje 15. jula, a Budžetom je za tu namjenu opredijeljeno ukupno 2,5 miliona eura“, dodaje se u saopštenju.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Lokalne samouprave, Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove dogovorile koordinirane kontrole poštovanja epidemioloških mjera

Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *