Naslovna / Vijesti / Društvo / Manastir Svete Trojice u Pljevljima proslavio svoju hramovnu slavu

Manastir Svete Trojice u Pljevljima proslavio svoju hramovnu slavu

Manastir Svete Trojice u Pljevljima proslavio je svoju hramovnu slavu. Slavlje je započeto u subotu 15. 06. služenjem svečanog bdenija u 16:00 časova a nastavilo se Svetom Liturgijom na sam dan praznika sa početkom u 09:00 časova. Nakon Svete Liturgije obavljena je litija oko hrama i lomljenje slavskog kolača a u nastavku, praznik je obilježen trpezom ljubavi i narodnim veseljem.

Jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, obilježava se 50. dan poslije Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Duhovi su hramovna slava manastira Svete Trojice.

U hrišćanskom predanju se kaže da je silaskom Svetog Duha na svete apostole završeno osnivanje Hristove crkve koja je počela da živi punim životom. Tako da Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

Po značaju to je treći praznik, poslije Vaskrsa i Božića, i slavi se takođe tri dana. Nazvan je Sveta trojica, jer se, prema jevanđelima, pored Svetog Oca i Sina, na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice – Sveti Duh.

Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđelskom događaju – silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenika. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a crkveni pod se prekriva travom. Pošto je ovo hramovna slava manastira pored svete liturgije oko manastira je prošla litija, a nakon toga osveštan je i slomljen slavski kolač.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop mileševski, gospodin Atanasije sa  monaštvom i sveštenstvom Eparhije Mileševske.

U toku liturgije otac Zosim iz Manastira Svetog Arhangela Mihajla u Đurđevića Tari dobio je čin protosinđela.

Po tradiciji, vjernici su u Litiji tri puta obišli oko hrama, uz molitve i čitanje Jevanđelja.

Potom je Vladika osveštao slavski kolač i žito koje je pripremio Lazar Zindović iz Obrdi sa porodicom.

Tradicionalno slavlje je nastavljeno narodnim veseljem.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Uporedo sa besplatnim studijama raspisaće se konkursi za jednogodišnje master studije

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je na danas održanoj sjednici donio odluke o broju studenata …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *