Naslovna / Vijesti / Društvo / MPRR: Predavanje zahtjeva za isplatu premije za preradu mlijeka od 25. juna do 5. jula

MPRR: Predavanje zahtjeva za isplatu premije za preradu mlijeka od 25. juna do 5. jula

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju proizvođače da od 25. juna do 5. jula predaju zahtjeve za isplatu premije za preradu mlijeka na gazdinstvima.

“U registru je trenutno 1 600  poljoprivrednih gazdinstava koji mogu ostvariti premiju za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu. U 2017. godini, kada je uvedena mjera podrške preradi mlijeka, bilo je oko 300 registrovanih gazdinstava”, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su, s obzirom na rast interesovanja, podsjetili da je za tu mjeru ovogodišnjim Agrobudžetom opredijeljeno milion eura, što je rast od više od 700 hiljada eura u odnosu na prethodnu godinu.

Kako bi sva registrovana gazdinstva ostvarila pravo na premiju za prerađeno mlijeko, osim prezentacija koje su održane na terenu nakon usvajanja Agrobudžeta, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi su u stalnoj komunikaciji sa farmerima i informišu ih i direktno i putem medija o proceduri ostvarivanja prava na premiju.

“Rok za prijavu prava na premiju za prvu polovinu godine završen je 15. marta. I ovim putem podsjećamo proizvođače da je potrebno da u periodu od 25. juna do 5. jula predaju i zahtjev za isplatu premije, uz dodatnu dokumentaciju”, navodi se u saopštenju. Svi proizvođači koji iz nekog razloga nisu poslali dokumentaciju do tog roka i oni koji su se u međuvremenu registrovali, mogu poslati dokumentaciju za prijavu prava na premiju do 1. jula, s tim što oni mogu ostvariti pravo na premiju u drugoj polovini godine.

 

“Administrativna kontrola dostavljenih zahtjeva za premiju je završena, a u toku je terenska kontrola koju obavljaju predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, kao i uzimanje uzoraka za kontrolu gotovih proizvoda koju obavlja Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove”, rekli su iz Ministarstva.

Ove premije isplaćuju se samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod odnosno uzorak usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima.

“Mjerom podrške preradi mlijeka na gazdinstvu unapređena je bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućeno brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i budu cjenovno i kvalitetom konkurentniji”, zaključuje se u saopštenju.

O Aneta Drobnjak

Pročitajte i

Analizirano 96 uzoraka, nema novih slučajeva korone

U Crnoj Gori ni danas nema novih slučajeva koronaviursa. Od jučerašnjeg presjeka stanja laboratorije Instituta …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *