PODIJELI

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju proizvođače da od 25. juna do 5. jula predaju zahtjeve za isplatu premije za preradu mlijeka na gazdinstvima.

“U registru je trenutno 1 600  poljoprivrednih gazdinstava koji mogu ostvariti premiju za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu. U 2017. godini, kada je uvedena mjera podrške preradi mlijeka, bilo je oko 300 registrovanih gazdinstava”, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su, s obzirom na rast interesovanja, podsjetili da je za tu mjeru ovogodišnjim Agrobudžetom opredijeljeno milion eura, što je rast od više od 700 hiljada eura u odnosu na prethodnu godinu.

Kako bi sva registrovana gazdinstva ostvarila pravo na premiju za prerađeno mlijeko, osim prezentacija koje su održane na terenu nakon usvajanja Agrobudžeta, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi su u stalnoj komunikaciji sa farmerima i informišu ih i direktno i putem medija o proceduri ostvarivanja prava na premiju.

“Rok za prijavu prava na premiju za prvu polovinu godine završen je 15. marta. I ovim putem podsjećamo proizvođače da je potrebno da u periodu od 25. juna do 5. jula predaju i zahtjev za isplatu premije, uz dodatnu dokumentaciju”, navodi se u saopštenju. Svi proizvođači koji iz nekog razloga nisu poslali dokumentaciju do tog roka i oni koji su se u međuvremenu registrovali, mogu poslati dokumentaciju za prijavu prava na premiju do 1. jula, s tim što oni mogu ostvariti pravo na premiju u drugoj polovini godine.

 

“Administrativna kontrola dostavljenih zahtjeva za premiju je završena, a u toku je terenska kontrola koju obavljaju predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, kao i uzimanje uzoraka za kontrolu gotovih proizvoda koju obavlja Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove”, rekli su iz Ministarstva.

Ove premije isplaćuju se samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod odnosno uzorak usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima.

“Mjerom podrške preradi mlijeka na gazdinstvu unapređena je bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućeno brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i budu cjenovno i kvalitetom konkurentniji”, zaključuje se u saopštenju.

Komentariši