Naslovna / Vijesti / Društvo / Vlada utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti saobraćaja. Po novom zakonu biće skraćen rok važenja vozačke, nova pravila za zimsku opremu, zatvor za vožnju u alkoholisanom stanju.

Kako je objasnio na konferenciji za medije državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović, Prijedlog zakona ima nekoliko novina.

”One se odnose na zimsku opremu, na važenje vozačke dozvole, na evidentiranje nezgoda shodno evropskim standardima, na oduzimanje vozačke na licu mjesta, na način polaganja vozačkih ispita…”- kazao je on.

Što se tiče izmjena u pogledu zimske opreme, sva putnička i teretna vozila u periodu od 15. novembra do 1. aprila za vrijeme zimskih uslova, odnosno kad se na putu nalaze snijeg, led ili poledica moraju imati sve 4 zimske gume i minimalna dubina šare mora biti 4mm.

To znači da se više neće moći voziti uz ljetnje gume i lance na putu gdje ima snijega. Već ili sve 4 zimske gume na putu gdje ima snijega, leda i poledice, ili ljetnje gume, ali vožnja gdje nema snijega.

Nadalje, kada je u pitanju izdavanje vozačkih dozvola, skraćen je rok važenja. Tu se konkretno misli na C, D i E kategorije, te vozačke će važiti pet godina, a do sada je bilo 10.

Takođe, osobama starijim od 67 godina vozačka dozvola se izdaje sa rokom važenja do tri godine.

”Koliko će tačno biti ovaj rok zavisiće od ljekarskog uvjerenja svakog vozača”- objasnio je Pejanović.

Postojeće zakonsko rješenje koje podrazumijeva oduzimanje vozačke dozvole na licu mjesta, u novom zakonu se briše.

”Jer je u praksi obesmišljeno. Naime, vozači često odbijaju pokazivanje vozačke pravdajući se da su je zaboravili”- kazao je on.

Novim rješenjem vozačke dozvole se neće fizički oduzimati već će se ograničavanje prava na upravljanjem motornih vozila evidentirati, o čemu će vozači dobiti rješenje.

Još jedna novina odnosi se na unaprijeđenje rada auto-škola i način polaganja vozačkog ispita.

”Propisani su uslovi koje škole moraju ispunjavati, a tiču se automobila u kojima se vozači uče, kao i instreuktora, sada će postojati licence, i nad čijim radom Ministarstvo prosvjete vrši nadzor”- objasnio je.

Kada je posrijedi novina koja se tiče provjere tehničke ispravnosti na putu, ona se pretežno odnosi na teretna vozila.

”Koja će biti češće kontrolisana na licu mjesta mimo redovnih tehničkih pregleda”- kazao je.

Najznačajnija novina odnosi se na kaznene odredbe.

”Za najteže prekršaje predviđena je zatvorska kazna u trajanju do 60 dana i to na primjer za vozača koji upravlja vozilom u alkoholisanom stanju u koncentraciji od 2 i više promila alkohola, zatim za vozače koji upravljaju vozilom a koristili su drogu, za vozače koji voze kroz naseljeno mjesto brzinom većom za 70 od dozvoljene, a van naselja 90km/h preko ograničenja. Takođe ovu kaznu mogu dobiti i oni koji odbiju na licu mjesta da se podvrgnu alko-testiranju”- kazao je on.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *