Naslovna / Vijesti / Društvo / U julu teneder za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“

U julu teneder za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, tokom sastanka kojim je predsjedavao g-din Đoko Krivokapić, odobrio je Odluku o investiciji za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“ Blok I.

Procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura, a nakon raspisivanja postupka javne nabavke, tokom jula, očekujese interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta. Odbor očekuje, ukoliko proces tenderskog postupka bude išao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora do kraja tekuće godine,navedeno je u saopštenju Elektroprivrede CG.

Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja”, trebalo bi da bude u periodu 2019-2021 godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima narednih 20 do 30 godina, stoji dalje u saopštenju. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac od 20 miliona eura, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

U saopštenju je posebno naglašeno da će se uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Podsjetimo da je Steag Energy Services GmbH iz Njemačke uradio Idejni projekat a nakon zaključivanja Ugovora sa  Institutom za građevinarstvo doo Podgorica, uradjena i revizija Tehničke dokumentacije Idejnog projekta, zaključeno je u saopštenju Elektroprivrede CG.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *