Naslovna / Vijesti / Društvo / Od septembra ljekari će osnovcima držati časove o HIV-u

Od septembra ljekari će osnovcima držati časove o HIV-u

Ljekari će od školske 2019-2020. godine, u sklopu pilot projekta, osnovcima predavati dio časova iz predmeta Zdravi stilovi života koji se odnose na polno prenosive bolesti, HIV, ishranu i mentalno zdravlje.

Iz resora Kenana Hrapovića kazali su Pobjedi da je to dogovoreno sa Ministarstvom prosvjete i da će ljekari predavati učenicima osmog i devetog razreda.

Rezultati Miks istraživanja, koji su objelodanjeni nedavno, pokazali su da je prije pet godina 48 odsto djevojaka od ukupno anketiranih znalo kako se sprječava prenošenje HIV-a, dok je u prošlogodišnjem istraživanju tačan odgovor na to pitanje dalo čak 29 odsto manje.

Smanjio se, kako se navodi, i procenat mladića koji znaju o toj temi sa 37 na 23 odsto.

Iz Ministarstva zdravlja najavili su da pripremaju novi akcioni plan za 2019-2020. iz Strategije za HIV 2015-2020. kojim su predviđene i edukacije.

“Vlada i Ministarstvo su obezbijedili 125 hiljada eura, a novac je već raspodijeljen u skladu sa pravilima i kriterijumima, kao i dodatnih oko 93 hiljade eura za čiju raspodjelu je raspisan javni konkurs”, rekli su iz Ministarstva.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *