Naslovna / Vijesti / Društvo / Koordinacioni tim Vlade: Nastaviti odlučno u spriječavanju bespravnih aktivnosti u šumarstvu

Koordinacioni tim Vlade: Nastaviti odlučno u spriječavanju bespravnih aktivnosti u šumarstvu

Saopštena je osnovana sumnja da su pojedini službenici Područne jedinice Uprave za šume u Pljevljima napravili niz propusta kod dodjele drvne mase sa trase dalekovoda  Pljevlja – Čevo zbog čega je Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu cjelokupnu dokumentaciju o tom slučaju proslijedio Odsjeku za privredni kriminalitet CB Pljevlja koji će u saradnji sa nadležnim tužiocem sprovesti neophodne radnje.

Ovaj slučaj kao i ostali koji su otkriveni i procesuirani u prethodnom periodu rezultat su rada Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje besprvnih aktivnosti u šumarstvu bili su tema novog zajedničkog sastanka održanog u Pljevljima. Poseban fokus je bio usmjeren na područne jedinice Pljevlja, Mojkovac i Kolašin u kojima su u prethodnom periodu bile izražene i otkrivene bespravne sječe, a o kojima je javnost u kontinuitetu informisana. Koordinacioni tim je na sastanku, takođe, upoznat i sa nalazom Komisije koju je formirao direktor  Uprave za šume Nusret Kalač sa zadatkom da utvrdi stanje šuma na području PJ Mojkovac na lokalitetima Petrovića Omar i Crvena  lokva. I ovaj put je bilo riječi o slučaju davanja koncesije preduzeću iz Pljevalja koje je u vrijeme dobijanja predmetne koncesije imalo višegodišnju blokadu žiro računa od više od 2 miliona eura. Takođe je ukazano na potrebu preduzimanja mjera za slučajeve tri koncesije na prostoru PJ Kolašin.

Na sastanku je ocijenjeno  da i pored svih napora na suzbijanju nelegalnih radnji u šumama i mjera na uređenju ove oblasti, prostor nezakonitim radnjama u šumama ostavlja neadekvatna, odnosno blaga kaznena politika koja se sprovodi po prijavama za učinjene teže povrede radne dužnosti.

Tema sastanka u Pljevljima bila je i zaštita šuma od požara, imajući u vidu da je zbog visokih temperatura u ovom periodu godine povećana opasnost od njihove pojave.  Dogovoreno je da se u Upravi za šume uspostave cjelodnevna dežurstva, kako bi se u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije uspostavila efikasno praćenje terena i preventivno i pravovrmeno reagovalo na planu zaštite šuma od požara.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Mugoša: Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana

Od 1.012 uzoraka iz Njemačke 441 osoba pozitivna, najviše iz Nikšića i Berana, rekao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *