Naslovna / Vijesti / Društvo / U Crnoj Gori moguće zaposlenje radnika sa Filipina

U Crnoj Gori moguće zaposlenje radnika sa Filipina

U Crnoj Gori postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, naročito u sektorima turizma, građevinarstva i poljoprivrede, saopštila je potpredsjednica Privredne komore, portalu Investitor.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović  ocijenila da postoji prostor za saradnju sa Filipinskm asocijacijom  izvoznika usluga  PASEI “u cilju zajedničkog doprinosa rješavanju problema deficita radne snage u Crnoj Gori”.

Filipinske asocijacije izvoznika usluga PASEI je, kako su saopštili iz Privredne komoreCG, najveća industrijska asocijacija filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja regrutuje i raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu. Svake godine organizuju posjete tržištima rada, u želji da pomogne članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike.

Njihova delegacija je sada u misiji ispitivanja tržišta rada evropskih zemalja – Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

Šefica delegacije PASEI-a,kazala je da su tokom misija u Evropi prepoznali potrebe za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su, kako tvrdi, veoma dobro obučeni za poslove u različitim djelatnostima.

Ona se interesovala za uslove zapošljavanja stranih radnika u Crnoj Gori, kao i da li je potrebno da regrutovanju filipinskih radnika prethodi sporazum dvije vlade o tom pitanju.

Šefica delegacije Filipinske asocijacije izvoznika usluga je upoznala  predstavnike Privredne komore CG o tome da je uobičajno da radnici sa Filipina u inostranstvu budu angažovani na period do dvije godine, odnosno da se najkraće angažuju na šest mjeseci i tada traže platu koja je viša od prosječne.

Niskokvalifikovani radnici, kao što su sobarice, dobijaju od 600 do 650 američkih dolara.

Prije zapošljavanja, kako je objašnjeno, poslodavac je dužan da pošalje podatke o kompaniji i poslovne izvještaje Ambasadi Filipina, a takođe plaća povratne avio-karte zaposlenima.

Filipović je kazala da će PKCG informisati kompanije o mogućnostima zapošljavanja radnika sa Filipina i utvrditi kakve su njihove potrebe za tim.

Ona je sugerisala da PASEI uspostavi saradnju sa crnogorskim agencijama za zapošljavanje kako bi se realizovalo angažovanje kadra sa Filipina u Crnoj Gori.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Za tri godine primljeno 515 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane je nakon spovedenih intervjua i provjera protekle sedmice u Vojsku Crne Gore primilo …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *