Naslovna / Vijesti / Društvo / Održan okrugli sto „Lokalne samouprave u procesu pregovora – uspjesi i izazovi na putu prema EU“

Održan okrugli sto „Lokalne samouprave u procesu pregovora – uspjesi i izazovi na putu prema EU“

Opštine imaju važnu ulogu u usvajanju i primjeni evropskih standarda i vrijednosti, zbog čega treba da nastave sa sprovođenjem projekata koji donose koristi lokalnim zajednicama i njenim građanima, poručeno je na okruglom stolu „Lokalne samouprave u procesu pregovora – uspjesi i izazovi na putu prema EU“. Glavni pregovarač Aleksandar Drljević poručio je da je pristupanje EU, kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade, neostvariv bez aktivnog učešća i značajnog doprinosa lokalnih samouprava.

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić smatra da je uključivanje predstavnika lokalnih vlasti u strukture za pregovore od izuzetne važnosti za kredibilitet procesa pregovaranja, jer lokalne samouprave, imaju odgovornost za primjenu zakona u procesu pristupanja i nakon učlanjenja u EU.

Značaj lokalnih samouprava u obezbjeđivanju održivog razvoja opština i sveukupan napredak države prema EU istakao je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav. “Vlada ima ključnu odgovornost u pripremanju strategije za razvoj, dok je na lokalnim samoupravama odgovornost sprovođenja konkretnih aktivnosti” kazao je Orav.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

Analizirano 96 uzoraka, nema novih slučajeva korone

U Crnoj Gori ni danas nema novih slučajeva koronaviursa. Od jučerašnjeg presjeka stanja laboratorije Instituta …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *