Naslovna / Vijesti / Društvo / Inspekcije traže da Elektroprivreda zavari drenažni ventil i ukloni ga u cilju sprječavanja izlivanja otpadnih voda u rijeku Vezišnicu

Inspekcije traže da Elektroprivreda zavari drenažni ventil i ukloni ga u cilju sprječavanja izlivanja otpadnih voda u rijeku Vezišnicu

Objavljen je Izvještaj Ekološke inspekcije i Inspekcije za vode povodom pričinjene štete ekosistema rijeke Ćehotine. Nakon saznanja da je došlo do akcidenta na rijeci Vezišnici i Ćehotini, Ekološka inspekcija i Inspekcija za vode su 5. jula 2019. godine izašle na lice mjesta, izvršile inspekcijski nadzor i konstatovali sljedeće:

Završne nadležnosti poljoprivrenog inspektora Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ekološka inspekcija je donijela Rješenje kojim se NALAŽE pravnom licu Elektroprivredi Crne Gore a.d. Nikšić:

1. Da fizički trajno ukloni drenažni ventil na liniji povratne vode u prvim remontnim radovima u TE, a da se do tada isti blokira – zavari u cilju sprječavanja izlivanja otpadnih voda u rijeku Vezišnicu. Rok za izvršenje mjere je odmah.

2. Da se druga dva drenažna ventila od dvije linije hidrauličnog transpotrta pepela i šljake mogu koristiti jedino pri remontu postrojenja i pod uslovom da se ispušta višak vode, tek nakon ispiranja sistema čistom vodom i uzimanjam uzoraka vode od strane ovlašćene laboratorije, koja će potvrditi propisan kvalitet za ispuštanje u prirodan recipijent.

Rok za izvršenje mjere odmah po prijemu rješenja.

3. Da fizički obezbijede instalisane ventile na mostu rijeke Vezišnice, kako bi se onemogućio pristup neovlašćenim licima. Rok izvršenja mjere odmah po prijemu rješenja.

4. Da pronađu i realizuju trajno efikasno tehničko rješenje za upravljanje otpadnim vodama na odlagalištu Maljevac.

Rok izvršenja mjere 90 dana od dana prijema rješenja.

Ekološka inspekcija je podnijela Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od štete, Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine za Elektroprivredu Crne Gore a.d. Nikšić-TE Pljevlja, shodno odredbama Zakona o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, kako bi se izvršila sanacija posljedica zagađenja. Ekološka inspekcija i Inspekcija za vode su Upravi policije dostavili prepis zapisnika od 05.07.2019. godine kao dio dokumentacije za dalje vođenje postupka. Ekološka inspekcija i Inspekcija za vode će podnijeti Zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica, Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić i odgovornog lica u pravnom licu, izvršnog direktora. Uzorci voda iz rijeke Vezišnice i Ćehotine, kao i uzorci uginule ribe su dostavljeni ovlšćenoj laboratoriji d.o.o. CETI Podgorica na analizu. Problem vezan za uginuće ribe i dalje postupanje po istom je u nadležnosti poljoprivrenog inspektora Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

O Milivoje Irić

Pročitajte i

CAZAS: Godišnje 1.400 abortusa, većina namjernih

Povodom 26. septembra Svjetskog dana kontracepcije, iz CAZAS-a je saopšteno da se u Crnoj Gori …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *