PODIJELI

Prema podacima Uprave carina, vrijednost izvoza deset najvećih crnogorskih izvoznika od januara do jula iznosila je 125 miliona evra. Podacima Evropske komisije, ukazuju da se svega 7% svih crnogorskih preduzeća bavi izvozom, zbog čega je deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeri ogroman i iznosi milijardu eura.

Kompanija Uniprom KAP nikšićkog biznismena Veselina Pejovića najveći je crnogorski izvoznik u prvih šest mjeseci ove godine, podaci su Uprave carina. Još jedna Unipromova kompanija, vlasnica nikšićkih Rudnika boksita, takođe u prvih deset najvećih domaćih izvoznika.

Prema podacima Uprave carina, vrijednost izvoza deset najvećih izvoznika od januara do jula iznosila je 125 miliona eura.

10 najvećih crnogorskih izvoznika u prvih šest mjeseci su: Uniprom KAP (industrija aluminijuma), Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) (Proizvodnja električne energije),Hemomont (farmaceutska djelatnost), Toščelik (proizvodnja čelika),Gradir Montenegro (vađenje ruda), Uniprom metali (livenje lakih metala), Jugopetrol (promet nafte i naftnih derivata),SS Alga (otkup sekundarnih sirovina), Daido metal (proizvodnja kliznih ležajeva) I Plantaže “13. jul” (proizvodnja vina)

Ovo su rijetke kompanije koje su izvozno orjentisane. Prema podacima Evropske komisije, svega 7% svih crnogorskih preduzeća bavi se izvozom, zbog čega je deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeri ogroman i iznosi milijardu eura.

U Crnoj Gori i dalje je veliki problem to što puno uvozimo. Prevedeno u brojke, pokrivenost uvoza izvozom je svega 15 odsto. Iz poslovnih asocijacija ukazuju na neophodnost jačanja konkurentnosti domaćih kompanija, a u Ministarstvu ekonomije spremaju pomoć kompanijama koje su orijentisane na izvoz.

Trend rasta spoljnotrgovinskog deficita koji je, za pet mjeseci ove godine, dostigao milijardu eura ukazuje na neophodnost veće finansijske podrške izvozno orijentisanim kompanijama, kažu u Montenegro biznis alijansi.

Pokrivenost uvoza izvozom od 15 odsto nije dobar rezultat, ističu u Privrednoj komor Crne Gore .

Kada je riječ o spoljnoj trgovini, osim razmjene robe trebalo bi uzeti u obzir i podatke o uslugama odnosno prihodima od turizma, ističu u Centralnoj banci.

“Oni su prošle godine i za pet mjeseci ove iznosili tri puta više nego ukupni izvoz i zbog toga je bitno uključiti podatke i o razmjeni usluga tako da je pokrivenost uvoza izvozom 64 odsto”,  navode iz Centralne banke CG.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2018. navodi se da crnogorska ekonomija i dalje visoko zavisi od uvoza, da svega 7 odsto kompanija izvozi i da je riječ o proizvodima niske dodate vrijednosti. Iz Privredne komore kažu da je samo 1.306 kompanija izvozilo prethodne godine.

Za smanjenje neravnoteže u robnoj razmjeni sa inostranstvom potrebno je unapređivati konkurentnost domaće ekonomije, i primjeniti standard. I u izvještaju Evropske komisije se ističe da domaće kompanije imaju nisku konkurentnost.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da će tokom ove godine za deset projekata za jačanje konkurentnosti izdvojiti 1,64 miliona eura.

Komentariši