Naslovna / Vijesti / Društvo / Za sporazumni raskid radnog odnosa do sada se javila 1.153 službenika

Za sporazumni raskid radnog odnosa do sada se javila 1.153 službenika

Prema podacima Ministarstva javne uprave, a na osnovu dostavljenih podataka od strane organa koji su sproveli anketu, ukupno je 1.153 zaposlena na centralnom nivou izrazilo interesovanje za sporazumni prestank radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Najviše zainteresovanih je u sektoru zdravstva, unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja.

Shodno procjenama Ministarstva finansija, u slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura. Ono što je jako bitno da otpremnina sleduje državnom službeniku i namješteniku koji ima minimum šest godina radnog staža.

Zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto  mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu, prenose elektronski mediji.

Višem namješteniku koji ima šest godina radnog staža sa neto zaradom od 234 eura sleduje otpremnina 1.051 eura, dok samostalnog savjetnika sa platom od 501 eura i šest godina radnog staža, ima pravo na otpremninu od 1.996 eura.

Najveću otpremninu sa šest godina radnog staža primiće načelnik, kome sa neto zaradom od 622 eura, sleduje otpremnina od 2.803 eura, dok će nešto manju otpremninu od 2.400 eura pod sličnim uslovima primiti savjetnik u sudu.

Zaposleni koji ispunjava uslov za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu od šest bruto zarada.

Za ovu kategoriju zaposlenih procjenjuje se da bi otpremnina u prosjeku iznosila oko 4.800 eura.

Zanimljivo je da višem namješteniku sa 20 godina radnog staža zagarantovana otpremnina od 3.768 eura dok je više nego dvostruka veća samostalnom savjetniku sa istim stažom – 8.122. eura.

Višem namješteniku sa 30 godina radnog staža zagarantovana je otpremnina od 6.071 eura, višem savjetniku 11.694 eura dok načelniku ili šefu kabineta sleduje najveća otpremnina od 16.490 eura.

Prve procjene govore da je ovakav sistem otpremnina najatraktivniji službenicima koji se nalaze pred penziionisanjem, dok je najmanje poželjan mladim namještenicima.

Uporedo sa ovim, Vlada Crne Gore priprema propise prema kojima državni službenik nakon sporazumnog raskida radnog odnosa i dobijanja otpremnine, neće moći da se ponovo zaposli u državnoj upravi.

Kako prenose elektronski mediji pozivajući se na izvore Ministarstva javne uprave I organa koji su sproveli anketu za sporazumni raskid do sada se javilo 1.153 službenika.

Najviše zainteresovanih je u sektoru zdravstva 296 službenika, zatim unutrašnjih poslova 244, finansija 134 i rada i socijalnog staranja 131 službenik.

Budžetski korisnici, odnosno javne institucije će okvirno do kraja jula i tokom avgusta realizovati inoviranu anketu o zainteresovanosti zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, na osnovu čega će se moći utvrditi okvini fiskalni efekat implementacije ove mjere.

O isplaćenim otpremninama Ministarstvo javne uprave će voditi evidenciju i objavljivati na zvaničnoj internet stranici.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Završni radovi na adaptaciji i izgradnji sportskih igrališta u Gagovića imanju i terenu kod Gimnazije

U saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih Crne Gore, Opština Pljevlja realizuje izgradnju novog terena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *