Naslovna / Vijesti / Društvo / Do marta 2020. godine građani Crne Gore dobiće nova, savremena i jeftinija putna dokumenta

Do marta 2020. godine građani Crne Gore dobiće nova, savremena i jeftinija putna dokumenta

Građani Crne Gore najkasnije do marta 2020. godine mogu da očekuju nova savremena putna dokumenta, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.  Kako su kazali za portal Vijesti novina je manje izdvajanje novca za izdavanje saobraćajne i vozačke dozvole, dok će cijena izdavanja lične karte ostati ista.

Crnogorski građani do marta 2020. godine mogu da očekuju nova, savremena i jeftinija putna dokumenta, piše portal Vijesti pozivajući se na izvore Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz redora Melvudina Nughodzića kazali su da će navbavna cijena dokumenata biti 50 odsto niže kao i visina naknada za njihovo izdavanje.

Građani će manje plaćati i za izdavanje saobraćajne i vozačke dozvole, dok će cijena izdavanja lične karte ostati ista. iako će sadržati elektronski nosač podataka.

Podsjećaju da je Vlada, u skladu sa sigurnosnim protokolima koje su sve zemlje Evropske unije (EU) obavezne da primjenjuju u putnim ispravama, usvojila informaciju o potrebi uvođenja identifikacionih dokumenata treće generacije, te da je Skupština, u skladu sa tim, usvojila izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti, piše portal Vijesti.

Iz ovog resora podsjećaju da je ovo zajednički projekat MUP-a, Ministarstva javne uprave, Ministarstva finansija, te Ministarstva zdravlja, čiji će projekat elektronske zdrastvene knjižice biti integrisan u ovom rješenju

Kazali su i da je MUP pristupio sprovođenju tenderske procedure za nabavku sistema za personalizaciju ličnih identifikacionih dokumenata i blanko obrazaca za iste.

Postupak je sproveden putem javnog tendera, u potpunosti transparentno, i ostavljenim maksimalnim zakonskim rokom za dostavljanje dokumentacije od 37 dana. U okviru istog projekta, uvodi se i elektronska lična karta, na koju će biti upisan kvalifikovani digitalni sertifikat i elektronski potpis,

Na taj način će se crnogorskim građanim omogućiti širok dijapazon i usluga EU uprave”, odgovorili su “Vijestima” iz MUP-a.

Uvođenje dokumenata takozvane treće generacije, kako navode, osim za građane, važno je i sa aspekta bezbjednosti.

U maju prošle godine počeli su proces reizdavanja dokumenata zbog isteka 10 godina važenja i da je do sada izvršena zamjena 79.547 pasoša. Biometrijski pasoš, kako je nedavno saopšteno iz MUP-a, ima oko 40 odsto građana.

Uvođenje dokumenata takozvane treće generacije, kako navode, osim za građane, važno je i sa aspekta bezbjednosti.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Potpisani ugovori za osam sportskih naknada

U skladu sa Zakonom o sportu i Odlukom o finansiranju sporta, Sekretarijat za društvene djelatnosti …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *