Naslovna / Vijesti / Hronika / Rasvijetljena krivična djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta

Rasvijetljena krivična djela iz oblasti imovinskog i privrednog kriminaliteta

U prethodnom periodu na gradskom području Pljevalja, na parking prostorima prigradskih naselja, uočena je pojava otuđenja naftnih derivata iz rezervoara parkiranih teretnih motornih vozila. Preduzimajući kriminalističke i druge operativne mjere i radnje, policijski službenici CB Pljevlja su dana 23.07.2019. godine Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv lica: L.A, rođen 2001.godine u Pljevljima, gdje je i nastanjen, državljanin Crne Gore, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo „Teška krađa“ iz čl.240 KZ na štetu firme „Štit prevoz“ iz Nikšića i B.R, vlasnika ove firme. Utvrđeno je da je prijavljeni L.A. u noći 18/19.07.2019.godine iz 3 kamiona marke „MAN“ nikšićkih registarskih oznaka nasilno otvarao čepove rezervoara vozila i uz upotrebu crijeva otuđio ukupno 260 litara nafte čime je pričinio štetu u iznosu od 415,00 eura.

Centra bezbjednosti Pljevlja nastavio je i aktivnosti u okviru operativnog plana “Evazija” koje se odnose na sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaje poreza i doprinosa, nedozvoljene trgovine i krijumčarenja. Aktivnosti se preduzimaju u koordinaciji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije.  Registrovano je 7 krivičnih djela “Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja” iz čl.415 KZ  i protiv 8 lica Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnešeno je 7 krivičnih prijava. Krivične prijave podnešene su protiv:

  1. G iz Pljevalja, firma »GO&GO TRADE« Pljevlja;
  2. M, firma doo »GIS« Pljevlja;
  3. R, firma doo »RDS.COM« Pljevlja
  4. M, firma doo »LADY SHOES« Pljevlja
  5. Državljana R. Srbije P.A i P. Ž. iz Užica – predstavnike firme doo “Termo tim” Pljevlja
  6. S, firma doo »Brand & Co« Pljevlja
  7. D, firma doo »BAKALNICA« Pljevlja

Oni su, kako se sumnja, ova krivična djela počinili na način što su u svojstvima osnivača i izvršnih direktora privrednih društava naveli  službenike Osnovnog suda u Pljevljima, notara iz Pljevalja i Javnog beležnika iz Užica da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, a zatim su takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači i izvršni direktori pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema Budžetu Crne Gore u iznosu od 13500,00 eura.

Takođe, dana 25.07.2019.godine službenici Centra bezbjednosti Pljevlja, podnijeli su Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv B.N (1990) iz Pljevalja, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo “Nesavjestan rad u službi” iz čl.417 KZ.  Prijavljeni je tokom 2018 i 2019 godine u svojstvu službenog lica – lugara, zaposlenog u Upravi za šume, propuštanjem nadzora na čuvanju šuma,  nesavjesno postupao pa je kao posljedica takvog njegovog postupanja, u reonu broj 16  GJ Maočnica u odjeljenju broj 2, bespravno  posječeno  175,898 kubnih metara četinara  (J/S) ukupne vrijednosti    12885,00  eura za koji iznos je pričinio štetu Upravi za šume.

O Alen Džakić

Pročitajte i

Akcija Taksi: Kontrolisano 768 vozila, kažnjena 193 vozača

U okviru planiranih mjera i aktivnosti u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *