PODIJELI

U organizaciji Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“ u subotu 3. avgusta 2019. godine u 20h u izložbenom prostoru Doma kulture  održaće se izložba skulptura Jovete Ljumovića.

Joveta Ljumović je rođen 14. 11. 1967. godine u Starčevu, u Vojvodini. Srednju školu, odsjek Industrijski dizajn, završio je u Podgorici 1986. godine. Studirao je likovno vaspitanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Završio je Fakultet Likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića, 1994. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine.

Izlagao na oko sedamdeset kolektivnih izložbi i više samostalnih izložbi. U subotu 3. avgusta 2019. godine u 20 časova u izložbenom prostoru Doma kulture Joveta Ljumović predstaviće svoje skulpture pljevaljskoj publici.

Cjelokupno stvaralaštvo Jovte Ljumovića posvećeno je likovnoj interpretaciji životinjskog svijeta. Forme su svedene na kompaktnu masu glatkih površina sa blago naglašenim pokretom. Usklađenim odnosom forme i kamena kao materijala Joveta pokušava da stvori iluziju organske materije. Ptice su čest motiv u njegovom stvaralaštvu. U životinjskom svijetu postoji velika raznolikost oblika koji su veoma inspirativni.

Komentariši