Naslovna / Vijesti / Društvo / Postoji rizik od pojave bolesti Afričke kuge svinja u Crnoj Gori

Postoji rizik od pojave bolesti Afričke kuge svinja u Crnoj Gori

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Prvi put pojavila u Еvrоpi 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji, da bi se nakon pojave bolesti u Gruziji 2007.godine bolest pojavila i na području Ruske Federacije. Od tada se bolest širi i trenutno je zabilježena u Evropi ali i na azijskom kontinentu i Africi.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne posloveod oktobra prošle godine, od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona, sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, odnosno mjere za sprečavanje pojave ove bolesti, kao i pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigoroznu kontrolu  na graničnim inspekcijskim mjestima uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja.

Jedina efikasna mjera za spriječavanje unošenja virusa ove bolesti je visok nivo biosigurnosnih mjera na farmama, klanicama i u lovištima kao i kontrola na graničnim inspekcijskim mjestima.

Sa ciljem informisanja i edukacije držaoca svinja i svih subjekata koji treba da sprovode preporuke, Uprava je u proteklih godinu dana održala niz radionica i obuka za veterinare, lovce i držaoce svinja. Izrađene su i  brošure i informativni material koji je dostribuiran na sve relevantne adrese. Sa pojačanom kampanjom informisanja i komunikacije sa navedenim ciljnim grupama nastaviće se i u narednom periodu.

Afrička kuga svinja (AKS) je kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100%.

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija. Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje.

Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti! U slučaju pojave bolesti, jedini način borbe je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje oboljelih i na bolest sumnjivih domaćih svinja na zaraženom gazdinstvu, a u zaraženim i ugroženim zonama preduzimaju se vrlo rigorozne mjere za kontrolu ove bolesti.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslovepoziva držaoce svinja da se pridržavaju svih preporuka i mjera za spriječavanje pojave ove bolesti, odnosno na sprovođenje strogih mjera kontrole i primjenu biosigurnosnih mjera na gazdinstvu.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *