Naslovna / Vijesti / Društvo / Sjever Crne Gore za pola godine napustilo 1.325 građana

Sjever Crne Gore za pola godine napustilo 1.325 građana

Iseljavanje stanovništva nastavljeno i u 2019. godini. Podaci Uprave za statistiku pokazuju da sve više građana napušta sjever Crne Gore nego što naseljava. Broj onih koji napuštaju svoja ognjišta skoro je duplo veći od broja onih koji odluče da ostanu. Pa tako zvanični podatak pokazuje da je za pola godine sjever Crne Gore napustilo 1.325 građana.

U Pljevljima razlika između onih koji su otišli i onih koji su se doselili je 125, Beranama 91, Kolašinu 71, Mojkovcu 52, Plavu 58, Andrijevici 47, Plužinama 20, Rožajama 80, Šavniku 52 i Žabljaku 23.

U prvih šest mjeseci ove godine Bijelo Polje ostalo je bez 258 stanovnika, jer je tolika razlika između broja odseljenih i doseljenih, u korist onih koji su otišli, pišu elektronski mediji.

Pozitivan trend zabilježen je u opštinama Petnjica i Gusinje to su su jedine opštine gdje je više građana koji su se doselili, nego odselili. Tako su u Petnjicu došla 34 lica, a otišlo ih je 17, u Gusinje se doselilo 17, a otišlo dvoje građana.

Ljudi sa sjevera često odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, a samim tim i boljim uslovima za život.

Iz pokreta  Alternativa, Vesko Pejak kaže da je sjever Crne Gore istrijebio sam sebe. On navodi da će samo ove godine sa sjevera otići preko 3.000 ljudi.

Prema njegovim riječima većina njih se više nikad neće vratiti, kako kaže za dnevne novine Dan to je mnogo gori genocid od onih koje smo doživjeli u ratovima. Svake godine gubimo hiljade ljudi.

Podaci popisa iz 1991. i 2011. koje je Euromost ranije analizirao pokazuju da se za deceniju sa sjevera iselilo 40.000 stanovnika prema centralnoj, južnoj regiji i inostaranstvu.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Održan III Oldtajmer skup Pljevlja

Učestvovalo je 27 automobila iz Crne Gore. Izložba oldtajmera i proglašenje pobjednika je bila upriličena …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *