Naslovna / Vijesti / Politika / XIII sjednica SO Pljevlja 16. avgusta

XIII sjednica SO Pljevlja 16. avgusta

Trinaesta sjednica Skupštine opštine Pljevlja održaće se 16. avgusta 2019. godine. Za sjednicu je predložen dnevni red koji sadrži jednu tačku: Informacija o uzrocima i posljedicama štete nastale ispuštanjem opasnih materija u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu sa predlogm zaključaka i mjera koje bi Skupština opštine trebalo da usvoji kako se ne bi ponovila pomenuta situacija.

Na inicijativu i predlog kluba odbornika Nove Srpske Demokratije, svi opozicioni klubovi odbornika: Demokratska Crna Gora, Socijalistička Narodna Partija, Demokratska Narodna Partija, Pokret za Pljevlja podnijeli su zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Pljevlja za sazivanje vanredne sjednice SO kako bi razmatrali informacije o ekološkoj katastrofi – pomoru riba u rijekama Vezišnici i Ćehotini koja je nastala ispuštanjem otpadnih voda iz povratnog cjevovoda odlagališta Maljevac, Termoelektrana „Pljevlja“. Sjednica je zakazana za 16. avgust sa početkom u 10 časova.

U informaciji koju je predsjedniku Skupštine opštine podnio inicijator vanredne sjednice stoji da nije teško zaključiti da je radnik TE Pljevlja, po prethodno usmenom nalogu od smjenskog inžinjera i usmenim instrukcijama rukovodioca, sa kojim je bio upoznat izvršni direktor TE Pljevlja otvorio drenažni ventil povratnog cjevovoda sa odlagališta Maljevac koji se nalazi van kruga TE Pljevlja i ispustio otpadne vode iz sistema u rijeku Vezišnicu što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u Vezišnici i Rijeci Ćehotini. Dalje se navodi da su se slični incidenti dešavali i ranije, punih 37 godina, ali u manjoj razmjeri. U ovoj informaciji nabrojane su i mjere koje su po ovom pitanju preduzele institucije sistema.

Opozicioni odbornici zahtijevali su od predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine da na pomenutu sjednicu Skupštine opštine  – ne samo pozovu već da obezbijede prisustvo: ministra poljoprivrede, poljoprivrednog inspektora, direktora Elektroprivrede CG, zatim Vladimira Šestovića koji je bio direktor TE u vrijeme ekološkog incidenta, bivše direktore TE – Slavka Vukašinovića i Luku Jovanovića, poslanike iz Pljevalja kao i da pozovu na sjednicu predstavnike SRK „Lipljen“ i predstavnike svih nevladinih organizacija u našem gradu koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine.

Takođe su predložili za usvajanje devet zaključaka o kojima će raspravljati i odlučivati odbornici lokalnog parlamenta, dakle na XIII sjednici SO Pljevlja 16. avgusta.

15. avgusta održaće se sjednice Odbora za statut i propise i sjednica Savjeta za zaštitu životne sredine. Snimak sjednice SO Pljevlja emitovaće se na Televiziji Pljevlja.

O Vanja Janjušević

Pročitajte i

Saopštenje za javnost povodom šovinističkih poruka u Pljevljima

Povodom šovinističkih poruka usmjerenih protiv naših sugrađana – pripradnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *