PODIJELI

Trinaesta sjednica Skupštine opštine Pljevlja održaće se 16. avgusta 2019. godine. Za sjednicu je predložen dnevni red koji sadrži jednu tačku: Informacija o uzrocima i posljedicama štete nastale ispuštanjem opasnih materija u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu sa predlogm zaključaka i mjera koje bi Skupština opštine trebalo da usvoji kako se ne bi ponovila pomenuta situacija.

Na inicijativu i predlog kluba odbornika Nove Srpske Demokratije, svi opozicioni klubovi odbornika: Demokratska Crna Gora, Socijalistička Narodna Partija, Demokratska Narodna Partija, Pokret za Pljevlja podnijeli su zahtjev predsjedniku Skupštine opštine Pljevlja za sazivanje vanredne sjednice SO kako bi razmatrali informacije o ekološkoj katastrofi – pomoru riba u rijekama Vezišnici i Ćehotini koja je nastala ispuštanjem otpadnih voda iz povratnog cjevovoda odlagališta Maljevac, Termoelektrana „Pljevlja“. Sjednica je zakazana za 16. avgust sa početkom u 10 časova.

U informaciji koju je predsjedniku Skupštine opštine podnio inicijator vanredne sjednice stoji da nije teško zaključiti da je radnik TE Pljevlja, po prethodno usmenom nalogu od smjenskog inžinjera i usmenim instrukcijama rukovodioca, sa kojim je bio upoznat izvršni direktor TE Pljevlja otvorio drenažni ventil povratnog cjevovoda sa odlagališta Maljevac koji se nalazi van kruga TE Pljevlja i ispustio otpadne vode iz sistema u rijeku Vezišnicu što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u Vezišnici i Rijeci Ćehotini. Dalje se navodi da su se slični incidenti dešavali i ranije, punih 37 godina, ali u manjoj razmjeri. U ovoj informaciji nabrojane su i mjere koje su po ovom pitanju preduzele institucije sistema.

Opozicioni odbornici zahtijevali su od predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine da na pomenutu sjednicu Skupštine opštine  – ne samo pozovu već da obezbijede prisustvo: ministra poljoprivrede, poljoprivrednog inspektora, direktora Elektroprivrede CG, zatim Vladimira Šestovića koji je bio direktor TE u vrijeme ekološkog incidenta, bivše direktore TE – Slavka Vukašinovića i Luku Jovanovića, poslanike iz Pljevalja kao i da pozovu na sjednicu predstavnike SRK „Lipljen“ i predstavnike svih nevladinih organizacija u našem gradu koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine.

Takođe su predložili za usvajanje devet zaključaka o kojima će raspravljati i odlučivati odbornici lokalnog parlamenta, dakle na XIII sjednici SO Pljevlja 16. avgusta.

15. avgusta održaće se sjednice Odbora za statut i propise i sjednica Savjeta za zaštitu životne sredine. Snimak sjednice SO Pljevlja emitovaće se na Televiziji Pljevlja.

Komentariši