Naslovna / Vijesti / Društvo / Nova faza programa Energetski efikasan dom

Nova faza programa Energetski efikasan dom

Nova faza programa Energetski efikasan dom, čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanja komfora u domaćinstvima, značajno smanjenje emisije ugljen dioksida i razvoj tržišta sistema za grijanje na moderne oblike biomase, počeće danas.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ministarstvo je za potrebe realizacije programa obezbijedilo 100 hiljada EUR za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, koji uključuju kotlove, odnosno peći i cijevni razvod i/ili radijatore, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i energetski efikasne fasadne stolarije.

Ministarstvo program sprovodi u saradnji sa partnerskim firmama – Mikromont iz Bijelog Polja, Home Systems, Plam inženjering, Veneta plamen i Energos iz Pljevalja i konzorcijum LD gradnja-Cerovo iz Nikšića. Projekat se sprovodi u saradnji sa partnerskim bankama – Hipotekarnom i Lovćen.

Programom je predviđeno da građanin kontaktira kvalifikovanog izvođača radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa Energetski efikasan dom. Nakon dobijanja ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije.

Zahtjev i propratna dokumentacija se može dostaviti na arhivu Ministarstva, lično, poštom ili mejlom.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće, nakon čega se on obraća banci i aplicira za kredit.

Iz Ministarstva su podsjetili da su u prethodnoj fazi programa mjere energetske efikasnosti primjenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori.

Program Energetski efikasan dom predstavlja nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko hiljadu sistema za grijanje na pelet i briket.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *