Naslovna / Vijesti / Društvo / Za nestanak struje odšteta do 200 eura

Za nestanak struje odšteta do 200 eura

Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog pravilima predviđena je kompenzacija od 20 eura za kupce koji su priključeni na distributivni sistem – pretežno domaćinstva, odnosno 200 eura za kupce koji su priključeni na prenosni sistem.

Iz RAE su rekli Pobjedi da mehanizam finansijskih kompenzacija predstavlja dodatni stepen zaštite kupaca, koji je ujedno nov za region.

„RAE je, po uzoru na najbolju praksu u EU, definisala standarde kvaliteta i usvojila Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom i prvo je regulatorno tijelo u regionu koje je aktiviralo ovaj regulatorni mehanizam“, naveli su predstavnici RAE.

„Predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od danas i to u roku od 30 dana od događaja koji je za posljedicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta“, saopšteno je iz RAE.

Iz RAE su objasnili da potrošač podnosi prigovor snabdjevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdijevanju, odnosno Elektroprivredi, ako nije promijenio snabdjevača.

Predmet prigovora može biti neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, a koje se odnosi na vrijeme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, (ponovnom) priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mjernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Počela isplata stipendija i studentskih kredita

Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar i oktobar …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *