Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Za otpreminine u javnoj upravi Ministarstvo finansija opredjelilo 2,7 miliona eura

Za otpreminine u javnoj upravi Ministarstvo finansija opredjelilo 2,7 miliona eura

Iako javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo javne uprave za prijavljivanje zainteresovanih službenika traje do 30. avgusta, iz resora Suzane Pribilović saopštili su da se prijave mogu podnositi do 30. decembra 2020. godine, kao i da vlada veliko interesovanje zaposlenih za sporazumni raskid radnog odnosa..

Visina otpremnine zavisi od školske spreme i radnog mjesta i kreće se od oko 1.000 do 16.500 eura. Isplata otpremnina najvjerovatnije će biti u oktobru.

“U svakodnevnoj smo komunikaciji sa zaposlenima i organima državne uprave i lokalne samouprave u cilju pružanja svih neophodnih informacija u vezi sa sporazumnim prekidom radnog odnosa uz isplatu otpremnine. U ovom momentu postoji veliko interesovanje zaposlenih, ali će se tačan broj znati po završetku javnog poziva, 30. avgusta”, saopštili su iz Ministarstva javne uprave.

Naglašavaju da se zaposleni za sporazumni raskid radnog odnosa mogu prijavljivati do 30. decembra ove godine kako je definisano odlukom o otpremnini o slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru.

“U skladu sa odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, sredstva za isplatu otpremnine isplaćuju se iz sredstava organa, odnosno institucije koja je dio javnog sektora. Ukoliko se sredstva za isplatu otpremnine ne mogu obezbijediti iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom, kao i drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država, ona se mogu isplatiti iz sredstava koje Ministarstvo finansija opredijelilo u Budžetu za 2019. godinu za ovu namjenu u iznosu od 2,7 miliona eura”, precizirali su iz Ministarstva, dodajući da je novac jednim dijelom obezbijeđen iz Sektorske budžetske podrške koja je opredijeljena Crnoj Gori od Evropske komisije za reformu javne uprave.

Ranija Vladina procjena da je oko 2.000 zaposlenih zainteresovano da uz otpremninu napusti javni sektor.

Zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada.

Visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine. Podsjetimo, za otpremnine mogu da se prijave zaposleni u javnom sektoru koji imaju najmanje šest godina radnog staža, od kojih posljednju godinu u javnom sektoru. Ti zaposleni dobiće najniže otpremnine.

Za one sa srednjom školom i najnižim koeficijentom otpremnina će biti nešto više od 1.000 eura, dok oni sa fakultetskom diplomom i najvećim koeficijentom mogu računati na blizu 3.000 eura. Na primjer, samostalni savjetnik koji ima 24 godine radnog staža može računati na otpremninu od oko 10.000 eura. Najviše otpremnine dobiće zaposleni sa 30 godina radnog staža. Oni koji imaju završenu srednju školu i najniži koeficijent iz javne Uprave mogu izaći na nešto više od 6.000, dok će oni sa fakultetom i najvišim koeficijentom dobiti 16,5 hiljada eura otpremnine.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *