Naslovna / Vijesti / Društvo / Stipendije za deficitarna zanimanja i sveruski naučni festival „Nauka 0+“

Stipendije za deficitarna zanimanja i sveruski naučni festival „Nauka 0+“

Na naknadni konkurs Ministarstva prosvjete za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenici podnose prijave od 21. do 23. avgusta. Ovim konkursom biće dodjeljeno 87 stipendija, za sledeća zanimanja konobar, elektroinstalater, pekar, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, prodavac , zavarivač , automehaničar, izvođač građevinskih radova, ratar-povrtar, proizvođač prehrambenih proizvoda i keramičar.  Uporedo sa ovim konkursmom i Ministarsvo nauke raspisalo je konkurs u okviru sveruskog festivala nauke “Nauka 0+ 2019”.

Na konkurs za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja u periodu od 21. do 23. avgusta mogu se prijaviti učenici prvog razreda stručnih i mješovitih škola. Kako je precizirano tekstom konkursa  biće dodjeljeno 87 stipendija za deficitarne kvalifikacije i to:

– 12 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Konobar
– 10 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Elektroinstalater
– 10 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Pekar
– 10 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije
– 8 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Prodavac
– 9 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Zavarivač
– 5 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Automehaničar
– 12 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Izvođač građevinskih radova
– 4 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Ratar-povrtar
– 2 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Proizvođač prehrambenih proizvoda
– 5 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Keramičar.

Učenici koji konkurišu za stipendiju prijavljuju se školi u kojoj su stekli pravo upisa u prvi razred srednje škole. Uz prijavu, potrebno je Ministarstvu dostaviti kopiju svjedočanstva iz VII, VIII i IX razreda osnovne škole i kopiju diploma o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Kako bi ostvarili pravo ućešća na konkursu potrebno je da učenik ima status redovnog učenika. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog učenika.

Informacije o kriterijumima za dodjelu stipendije, odlukama o dodjeli i prestanku stipendije i uslovima konkursa mogu se pronaći na sajtu Ministarstva prosvjete.

Uporedo sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvo nauke  raspisalo je konkurs u okviru sveruskog festivala nauke “Nauka 0+ 2019” usmjeren na razvoj nezavisnih kreativnih i istraživačkih aktivnosti mladih (učenika, studenata, predavača i naučnika).

U pitanju su dva konkursa koja omogućavaju prepoznavanje talentovanih mladih ljudi koji će se moći iskazati u nauci i umjetnosti.

Prvi konkurs je Međunarodni konkurs naučnih i tehničkih radova srednjoškolaca “Science of the Future” za koji je rok za prijavu 13.09. i drugi poziv se odnosi na Međunarodni konkurs za naučne emisije “Science is magic”, a rok za prijavu je 2. septembar.

“Naučni festival „NAUKA 0+“ je namijenjem najširoj publici. Glavna ideja je popularizovanje nauke u društvu – privlačenje pažnje na aktivnosti naučnika i nastavnika, povećanje zainteresovanosti za naučna istraživanja i dostignuća, uključivanje mladih u naučne tokove kao i razvijanje naučne kreativnosti među đacima i studentima. Ovim putem se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešća u konkursima ovog naučnog festivalam,”  navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ovogodišnji Festival je posvećen i proslavi Međunarodne godine Periodnog sistema elemenata.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

ДОО “Водовод” Пљевља: Вода са водовода Брезница није за пиће

На основу резултата мјерења од 23.10.2020. године, обавијештавамо вас да вода са градског водовода Брезница …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *