Naslovna / Vijesti / Društvo / Kroz tri faze Projekta 1000 plus ukupno je do sada 1.171 domaćinstvo riješilo stambeno pitanje

Kroz tri faze Projekta 1000 plus ukupno je do sada 1.171 domaćinstvo riješilo stambeno pitanje

Kroz tri faze Projekta 1000 plus ukupno je do sada 1.171 domaćinstvo, odnosno više od 3.000 građana Crne Gore riješilo stambeno pitanje.To je, kako je kazao Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, više nego zadovoljavajući rezultat dok kroz četvrtu fazu očekuju da će dodatnih oko 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

“Budžetom za ovu godinu odobrena su sredstva za nastavak projekta, a u toku četvrtog kvartala predviđeno je da se dostavi zvanična aplikacija Banci za razvoj Savjeta Evrope”, rekao je Čanović.Kako je dodao, imajući u vidu sve procedure koje treba proći, prijave za građane će otpočeti naredne godine, o čemu će svakako biti blagovremeno obaviješteni.

“Treća faza Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima Projekta 1000 plus, sada se već nalazi u završnoj proceduri realizacije. Od ukupno 1.054 aplikacije, koliko se građana prijavilo u ovoj fazi, do sada je 498 njih dobilo mogućnost da riješi stambeno pitanje. U ovom trenutku imamo 375 sklopljenih predugovora, odnosno 362 realizovana kredita”, naglasio je Čanović.

“Trenutno se 13 aplikacija nalazi u statusu odobravanja kredita kod komercijalnih banaka, tako da očekujemo da ćemo uskoro imati dodatan broj porodica koje su riješile jedno od najbitnijih životnih pitanja. Imajući u vidu da će se vaučeri dodjeljivati do utroška sredstava, ukoliko se neki od ovih vaučera ne bude realizovao, biće dodijeljeni sljedećim aplikantima sa liste čekanja”, objasnio je Čanović.On dodaje da u četvrtoj fazi planiraju da uvedu novitete kada je u pitanju ponuda stanova.

Najveća prednost Projekta 1000 plus je kamatna stopa, koja je u trenutku raspisivanja javnog poziva za građane ubjedljivo najniža na tržištu. Tako je kamatna stopa tokom prve faze (2010-2012. godine) iznosila 4,9 odsto, tokom druge (2015-2017. godine) 3,99 odsto, dok kamatna stopa tokom treće faze, koja je i dalje u toku, iznosi 2,99 odsto.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Сјутра искључења струје на великом дијелу градског и сеоског подручја

Из Црногорског електродистрибутивног система смо обавијештени да ће због радова на електро мрежи сјутра 22.9.2020.године …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *