Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Podaci Monstata pokazuju poskupljenje cijena povrća, hljeba i sokova, a jeftinije cijene odjeće i cigareta

Podaci Monstata pokazuju poskupljenje cijena povrća, hljeba i sokova, a jeftinije cijene odjeće i cigareta

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2019. godine u odnosu na jun 2019. godine u prosjeku su niže za 0,1 odsto. U odnosu na prošlogodišnji jul najveći pad cijena od 12,7 odsto  registrovan je za odjeću, dok su čvrsta goriva poput uglja i drveta poskupila 15,3 odsto.

Prema indeksu potrošačkih cijena koji je objavio Monstat čvrsta goriva, poput uglja i drveta, poskupila su 15,3 odsto u odnosu na jul prošle godine, dok je najveći pad cijena od 12,7 odsto registrovan za odjeću.

Cijene su najviše rasle u prodaji povrća skoro sedam odsto. Slijede hljeb i žitarice koje su poskupile pet, a mineralna voda, bezalkoholna pića i sokovi 3,6 odsto. Voće je poskupilo tri, a meso 2,6 odsto, dok su šećer, džem, med, čokolada i slatkiši za 12 mjeseci poskupili 1,4 odsto.

Statistika pokazuje da su cijene duvana niže 9,8 odsto usluge smještaja pet, cipele i ostala obuća 4,4 odsto, dok su gorivo i mazivo za motorna vozila pojeftinili 3,3 odsto. Zabilježeno je najmanje pojeftinjenje  električne energije, 2,8 odsto.

Kako je saopšteno iz Monstata, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su u julu bile niže 0,1 odsto nego u junu ove, a za 0,4 odsto u poređenju sa julom prošle godine.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je pad cijena u grupama odjeća i obuća od dva odsto, prevoza od 0,4, komunikacija od 0,2 odsto”, kazali su iz Monstata.

Hrana i bezalkoholna pića su prošlog mjeseca pojeftinila 0,1 odsto, dok je rast cijena od 2,5 odsto zabilježen u hotelima i restoranima, od 0,2 procenta u kategoriji koja se tiče stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva, dok je poskupljenje od 0,2 odsto registrovano u oblasti rekreacije i kulture.

Indeksi potrošačkih cijena, kako su naveli u Monstatu, jedan su od najvažnijih makroekonomskih indikatora i osnova za donošenje odluka u oblasti ekonomije i finansija. Od januara 2009. godine koriste se kao zvanična mjera inflacije u Crnoj Gori.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *