Naslovna / Vijesti / Društvo / Preduzete sve mjere u vezi sa bolešću svinja

Preduzete sve mjere u vezi sa bolešću svinja

U Crnoj Gori nema bolesti afričke kuge svinja i preduzimaju se sve mjere da ta bolest ne dođe u našu zemlju, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Daković je, gostujući u Dnevniku TVCG, istakla da afrička kuga svinja nije bolest koja se može prenijeti na ljude i imati uticaj za zdravlje ljudi.

Poručila je da se preduzimaju sve mjere da do bolesti ne dođe u Crnoj Gori.

Na graničniom prelazima postoje upozorenja da se ne nose lične pošiljke u kojima su svinjsko meso i proizvodi svinjskog porijekla.

Jedina mjera preventive, kako je navela, su biosigurnosne mjere na farmama i zbog toga je važno pridržavati se mjera koje propisuje Uprava za bezbjednost hrane.

Ako se pojavi bolest, sve svinje iz gazdinstva u kojem je bolest otkrivena se usmrćuju.

Svinjsko meso i mesne prerađevine iz Srbije povučene su iz prodaje u crnogorskim marketima. Potrošači kupuju svinjsko meso i ne razmišljaju o opasnostima, već vjeruju da inspekcije rade svoj posao.

Uzgajivači svinja preduzimaju sve potrebne mjere zaštite.

Građani svinjsko meso najčešće kupuju u velikim marketima. U njegovu ispravnost uvjerava predstvavnica jednog od najvećih trgovinskih lanaca.

“Zaustavljen je uvoz, tako da trenutno ne uvozimo proizvode sa Carnex-ove farme, odakle je inaće svinjsko meso koje je u našoj ponudi. Pored toga, imamo meso sa svinjske farme Spuž koje nije iz uvoza”, istakla je portparolka trgovinskog lanca VOLI Olivera Šuškavčević.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Programska šema za srijedu, 23. 9. 2020.

  SRIJEDA 23.9.2020.     7,00-7,40 AUTO SHOP“- repriza   Strana produkcija 7,40-7,50 Pljevlja u …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *