Naslovna / Vijesti / Društvo / Suši se lišće divljeg kestena u gradskom parku

Suši se lišće divljeg kestena u gradskom parku

Gradski park u Vodicama bogat je raznovrsnim drvećem kako listopadnim tako i zimzelinim. U vrelim ljetnjim danima zajedno daju debelu hladovinu, tako da je park ovih dana bio pun šetača, djecei rekreativaca. Pretpostavljam da su mnogi primjetili da pojedina stabla listopadnog drveta uveliko podsjećaju da je stigla jesen. Lišće je suvo, kao da je pretrpjelo noćni mraz. Još ne opada ali više od dvije trećine lista je suvo.

S obzirom da je polovina avgusta i da nije vrijeme da jesen prošara park svojim prvo prelijepom koloritom boja a onda suvim lišćem koje opada i pravi prirodni, suškavi tepih po parkovskim stazama zainterovalo nas je sta je to. Druga pomisao da je ovo drveća oboljelo.

U razgovoru sa Olgicom Otašević, diplomiranim inženjerom pejzažne arhitekture i hortikulture saznala sam da je riječ o divljem kestenju i da je u pitanju sekundarno fitopatološko i entomološko oboljenju lista. U pitanju je  gljivičnom oboljenje lista i pojavi minera divljeg kestena, larve koja sisa sok lista i izazivaju sušenje. Ovo oboljenje ne ubija biljku i ne utiče na sušenje stable nego umanjuje njegovu estetsku vrijednost. Ne utiče čak ni na plod. Jednostavno vremenski uslovi nisu bili povoljni za divlji kesten. Prvo svakodnevne proljećnje kiše a onda julske i avgustovske visoke temperature uticale su da se list divljeg kestena osušio. Dešavalo se to i prethodnih godina kaže Otašević. U gradu su ranije bili drvoredi divljeg kestena čije lišće se sušili vrlo rano, tokom ljete zbog vremenskih uslova. Naredne godine ovo oboljenje ne mora da se pojavi ukoliko vremnski uslovi pogoduju divljem kestenu.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja

Danas je predstavljen Nacrt strateškog plana razvoja opštine Pljevlja  od 2021 do 2021 godine. Menedžerka …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *