Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Rast zarada u Crnoj Gori u protekle četiri godine bio najmanji u regionu

Rast zarada u Crnoj Gori u protekle četiri godine bio najmanji u regionu

Prosječna plata u Crnoj Gori za posljednje četiri godine porasla je za 36 evra. Prema zvaničnim podacima statističkih zavoda susjednih država, kako prenose Vijesti, plate su značajnije rasle. Tako je u Hrvatskoj za četiri godine prosječna neto zarada porasla 124 evra, u Sloveniji 100 a u Srbiji 93 evra.

Najveće povećanje zarada u Crnoj Gori bilo je u 2016. u odnosu na 2015. godinu, kada je porasla za 19 eura sa 480 na 499 eura.

Glavni razlog za taj rast bilo je povećanje zarada u javnom sektoru u kategorijama A i B, odnosno za oko 800 najvećih državnih funkcionera.

Rast njihovih zarada bio je za oko 30 odsto, a kako se odnosilo na plate koje su već bile veće od prosjeka to je na prosječnu zaradu uticalo sa oko tri odsto. Njihovi koeficijenti su naknadno smanjeni za osam odsto zbog “štednje”, ali ova grupa funkcionera ima brojne druge privilegije.

Neke zemlje poput Hrvatske i BiH, a djelimično i u ostalim, osim u Crnoj Gori, imali su plan smanjenja dažbina kako bi se povećala neto zarada zaposlenima i tako uticale na smanjenje iseljavanja mladih.

U Crnoj Gori je za dva procenta poena u julu smanjen iznos doprinosa za zdravstveno osiguranja, ali onaj dio dažbina koji se odnosi na poslodavca i to neće uticati na povećanje zarada zaposlenom.

Takođe u svim drugim državama postoji neoporezivi dio zarade, koji se i svake godina povećava, osim u Crnoj Gori.

Prosječna zarada je “varljiva kategorija”, jer, na primjer u Crnoj Gori, prema podacima Poreske uprave, 77 hiljada zaposlenih ili oko 40 odsto ukupnog broja prima zaradu koja je manja od 250 eura. Zaradu iznad prosječne prima oko 40 hiljada zaposlenih, što je manje od 20 odsto ukupnog broja, ali oni ostalima dižu prosjek.

Metodologija izračunavanja prosječnih zarada različita je između država, iako su nasljednice nekada jedinstvene SFRJ i njenog statističkog sistema. Zbog toga se zarade ne mogu upoređivati između država, odnosno ne može se reći da je prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego na primjer u BiH ili Srbiji kada se radi o različitoj metodologiji.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *