Naslovna / Vijesti / Ekonomija / Elekrtoprivreda Crne Gore odustaje od gradnje drugog bloka termoelektrane “Pljevlja“

Elekrtoprivreda Crne Gore odustaje od gradnje drugog bloka termoelektrane “Pljevlja“

Elektroprivreda Crne Gore obilježava 109 godina postojanja i uspješnog rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopšteno je iz kompanije.

“Ulaganjem više stotina miliona eura u izgradnju novih te rekonstrukciju i modernizaciju postojećih izvora u narednih nekoliko godina povećaće se proizvodni kapaciteti, produžiti životni vijek i pogonska spremnost i pouzdanost u radu postojećih objekata, smanjiti energetski deficit i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca. Time ćemo spremno dočekati i potencijalne nove snabdjevače i sačuvati lidersku poziciju EPCG na domaćem energetskom tržištu, ali i napraviti značajan iskorak i na tržište regiona”, navodi se u saopštenju ove kompanije a prenosi portal Investitor.

Iz teksta se “između redova” čita konačno odustajanje od gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja , na šta je Vlada, kao najveći akcionar EPCG, godinama insistirala. To je bio i jedan od ključnih razloga za raskid ugovora sa nekadašnjim partnerom, italijanskim A2A, koji je uporno odbijao takvu ideju. Na kraju je i EPCG odustala od tog velikog projekta.

Sada se okreću obnovljivim izvorima energije – vodi, vjetru i suncu.

Podsjetimo, Ministarstvo ekonomije u Vladi Crne Gore dodijelilo je ovoj kompaniji oko 200 miliona eura vrijednu izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori. Poslije uspješno završene modernizacije, u eksploataciji će do kraja godine, ponovo biti i dvije male hidroelektrane: ‘Glava Zete’ i ‘Slap Zete’ koje posluju u okviru zajedničke kompanije sa norveškim NTE, “Zeta energy”. Urađen je  i Idejni projekat za buduću HE ‘Komarnica’,

Ukoliko Skupština akcionara, krajem avgusta, da zeleno svjetlo, EPCG će, kako se navodi, potpisati i ugovor o razvoju vjetroparka na Krnovu, vrijedan 60 miliona eura.

“U septembru nas očekuje i zaključivanje ugovora sa Kfw bankom vrijednog 35 miliona eura za modernizaciju HE ‘Perućica’ u koju će u naredne tri godine ulaganja premašiti 60 miliona eura, dok je u HE ‘Piva’ uveliko u toku rekonstrukcija agregata i modernizacija elektro-mašinske opreme po ugovorima vrijednim 15 miliona eura”, kažu iz EPCG.

Kada je u pitanju TEP, u toku je rekultivacija deponije na Maljevcu, vrijedna oko 20 miliona eura a do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg termo-bloka, za šta je opredijeljeno oko 45 miliona eura. U Rudniku uglja (RUP), kako dodaju, intezivno rade na nabavci nove opreme.

“Realizacijom ovih projekata, Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Izgradićemo i izvor toplote za grijanje grada i donirati još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Raduje  i činjenica da smo kupovinom RUP-a postigli željeni sinergetski efekat, jer sasvim je izvjesno da će Rudnik već u prve dvije godine poslovanja u okviru EPCG grupe ostvariti neto dobit na nivou polovine sredstava uloženih u tu akviziciju vrijednu oko 35 miliona eura”, istakao je Noveljić.

Dan EPCG, kako podsjećaju, obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I, u okviru dvorskih svečanosti povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom na Cetinju, ozvaničio rad prve električne centrale u Crnoj Gori.

O Vinka Gogić

Pročitajte i

Banke odobrile 3,18 milijardi eura kredita

Banke su do kraja jula odobrile 3,18 milijardi eura kredita, pokazuju podaci Centralne banke (cBcG). …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *