Naslovna / Vijesti / Kultura / Nova knjiga Radovana Vujadinovića

Nova knjiga Radovana Vujadinovića

U djelima Radovana Vujadinovića česta tema je selo, ljudske sudbine i život u njemu. Tako se i u ovom romanu, još jednom, autor vratio tom neiscrpnom izvoru i nadahnuću.

U najnovijem romanu “Bešika” Radovan Vujadinović ispisuje odu selu, kojeg više nema i kojeg su neki novi talasi i vjetrovi prebrisali i zapretali u neponovljivoj prošlosti – istakao je Miloš Leković, professor književnosti i jezika u predgovoru knjige i dodao da je zahvaljujući Vujadinoviću ostala upečatljiva slika planinskog sela, života i bitisanja, kojem je poseban naglasak i pečat davala žena – majka, domaćica, roditeljka, temelj kuće  porodice.

Žena i njena sudbina upečatljivo je prikazana kroz priču – originalnu i ubjedljivu, sočnu i jasnu, veoma potresnu.

U dobrom djelu kazivanja sopstvene sudbine, jedne od heroina ovog zanimljivog tekste, kaže Leković dominira želja majke da ima žensko dijete, da po svaku cijenu rodi kćer, nasuprot stremljenju i shvatanju muškarca – ocam da mu bog podari samo sinove. U njoj se ispoljio i održao onaj postojani ljudski  nagon da i žensko ima svoje mjesto i ulogu u teškom i okrutnom vremenu za ženu i njene obaveze u porodici, plemenu, selu..

Leković ističe da je u pisanju Radovana Vujadinovića nezaobilazno istaći njegov jezik, izraz, opis, prikaz. On kaže da je njegov jezik sočan, bogat, začinjen izrazima i narodnim izrekama, riječima iz naroda od kojih su se mnoge “ugasile” i nestale iz svakodnevne komunikacije.

Knjiga ”Bešika” Radovana Vujadinovića izašla je u izdanju Književnog kluba “Dalma”. Štampana je u Grafokartonu Bijelo Polje u tiražu od 500 primjeraka.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Ministarstvo kulture podržalo Opštinu Pljevlja sa 12.000,00 eura za realizaciju 4 projekta iz oblasti kulturno – umjetničkog stvaralaštva

U cilju podsticaja i podrške razvoju kulture kroz programe sufinansiranja projekata iz oblasti kulturno umjetničkog …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *