Naslovna / Vijesti / Društvo / ZHMP: Službama hitne pomoći fali ljekara

ZHMP: Službama hitne pomoći fali ljekara

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima saopšteno je Pobjedi da žena koja je nasrnula na ekipu Hitne pomoći i kamenovala ambulantno vozilo neće odgovarati.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć posljednjim konkursom raspisao je 15 slobodnih radnih mjesta za koja se nije javio nijedan doktor, kazao je za Pobjedu direktor te zdravstvene ustanove Saša Stefanović. On je potvrdio tvrdnje Sindikata doktora medicine da fali ljekara u službama hitne pomoći.

Stefanović je istakao da na birou rada nema doktora medicine, te da je to osnovni razlog deficita ljekara u zdravstvenim institucijama. Dodatni problem, pojašnjava on, je i to što se najveći broj mladih ljekara kratko zadržava u jedinicama hitne pomoći, jer odlaze na specijalizacije.

Osim što nema doktora na birou, veliki je i odliv ljekara koji iz hitne pomoći idu na specijalizacije za Klinički centar i druge bolnice. Kada oni odu, nema zamjene i zato je nedostatak kadra po gradovima.

Prije nekoliko dana u Pljevljima se dogodio incident, kada je pacijentkinja koja je tražila pomoć u hitnoj službi upućena kod izabranog ljekara, jer je ekipa Hitne žurila na intervenciju po pozivu iz jednog lokala u kojem je pozlilo gostu.

Nezadovoljna pacijentkinja prvo je nasrnula na medicinski tim, a onda i kamenicom gađala ambulantno vozilo.

Tim povodom oglasili su se iz Sindikata doktora medicine upozoravajući da će sve veći deficit medicinskog kadra stvarati sve veće nezadovoljstvo pacijenata i objašnjavajući da je do incidenta došlo jer u Hitnoj pomoći u Pljevljima nema dovoljno ljekara. Stefanović je potvrdio da je sistematizacijom u toj ustanovi predviđeno pet ljekara, ali i da ih nema.

Precizirao je i da sistematizacija nalaže da obavezno bude makar jedan ljekar u smjeni što, kako kaže, ispunjavaju. – U Pljevljima je ili jedan doktor na odmoru, neki su na bolovanju. Ono što je važno jeste da u smjeni uvijek imamo po jednog ljekara – kazao je Stefanović. Službe hitne pomoći, objašnjava naš sagovornik, osim deficita doktora opterećuje i praksa da svakodnevno primaju pacijente čiji zdravstveni problemi upućuju na druge medicinske centre koji ih, kako je kazao, neopravdano usmjeravaju na hitnu. Na taj problem, dodaje, više puta je ukazivao resornom ministarstvu.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima saopšteno je Pobjedi da žena koja je nasrnula na ekipu Hitne pomoći i kamenovala ambulantno vozilo neće odgovarati.

Izvor:RTCG

 

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Održano predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”

Danas  je održano  predavanje ‘'Znanjem do odgovornog vlasništva i zaštite dobrobiti životinja”, projekat je finansiran …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *