Naslovna / Vijesti / Društvo / Ministarstvo prosvjete uložiće 50 miliona evra u školstvo

Ministarstvo prosvjete uložiće 50 miliona evra u školstvo

Ministarstvo prosvjete, ove godine najavilo je početak radova na izgradnji vrtića u Pljevljima.

Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, počeće ove godine, najavio je za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović. Šehović najavljuje da će pažnju ovog resora u najskorijem periodu zaokupiti realizacija projekta uvođenja digitalnih učionica i tzv. promjena etosa škole usmjeravanje i osposobljavanje učenika da umjesto za ocjenu uče za znanje.

Govoreći o izvjesnim infrastrukturnim kapitalnim ulaganjima u obrazovanje planiranim za naredni višegodišnji period, Šehović je potvrdio da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, te u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju, dok će još jednu gimanziju dobiti Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, u Siti kvartu, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje. Gradiće se, kako je kazao, i pet sportskih sala.

Šehović napominje da je teško govoriti o velikim infrastrukturnim projektima u jednogodišnjem kontekstu, pa će tako, kako je kazao, naredne godine neki veliki projekti započeti u proceduralnom smislu, neki će početi da se grade, dok će pojedini biti završeni. U godinama pred nama, kako je precizirao, planiranih 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura, potvrda su da je opredjeljenje da se ulaže dugoročno i za prave stvari.

U prethodnom periodu, kako je više puta govoreno, nastojao se vratiti kredibilitet stručnom obrazovanju kroz, između ostalog, realizaciju dualnog obrazovanja i podršku učenicima koji upisuju treći stepen. Akcenat je, po riječima ministra prosvjete, stavljen na sprovođenje kvalitetne prakse. Tako će od septembra dualnu nastavu pohađati 800 učenika, dok će za deficitarna zanimanja u stručnim školama biti opredijeljeno preko 700 stipendija.

Ocjenjujući da je osnovna potreba našeg obrazovnog sistema kvalitetnije razumijevanje procesa i povezivanje lekcija iz raznih oblasti, on ističe da je u postizanju tog cilja, digitalizacija jedan od važnih mehanizama. Kako pojašnjava, digitalizacija ne znači staviti u učionicu računar koji ne znaju da koriste ni nastavnici ni đaci, već koristiti internet i računare kako bi približili sadržaj djeci ili ih podstakli da sami kreiraju neki novi sadržaj.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa Britanskim savjetom, po riječima Šehovića, u narednom periodu distribuirati oko 4000 mikrobit računara svim crnogorskim osnovnim školama. Uporedo sa Telekomom je, kako je pojasnio, potpisan sporazum o širenjem interneta u 150 područnih jedinica škola, dok su matične jedinice već pokrivene.

“Dodatno, oko tri miliona eura biće usmjereno isključivo u opremanje školskih kabineta informatičkom opremom. No, to je tek prvi korak, jer digitalizacija podrazumijeva upotrebu interneta, računara i programerskih vještina ne samo u nastavi informatike, već u nastavi drugih predmeta”, kazao je Šehović.

Izgradnja vrtića u Pljevljima, planirana je u naselju Guke, a procijenjena vrijednost projekta je oko 800.000 eura sa PDV-om. Vrtić će imati prizemlje i sprat, ukupne površine 500 metara kvadratnih, a predviđen je za smještaj oko 70 djece. Planirani su radne sobe za vrtić i jaslice, prostorije za trijažu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije i ostali prateći sadržaji.U njemu će biti organizovana i centralna kuhinja, po najnovijim HACCP standardima, kapaciteta dovoljnog za pripremu hrane za 400 djece, koja će zadovoljiti potrebe na nivou kompletne JU „Eko bajka” u Pljevljima.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *