Naslovna / Vijesti / Društvo / Novi IPARD javni poziv za podršku preradi

Novi IPARD javni poziv za podršku preradi

Kroz ovaj poziv prerađivačima je na raspolaganju 15,6 miliona eura bespovratne podrške.

Nakon prvog javnog poziva za podršku preradi kroz IPARD program objavljenog u 2018. godini, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa dodjelom podrške kroz novi javni poziv koji je objavljen danas.

Novi ciklus javnih poziva kroz IPARD program najavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na konferenciji u Danilovgradu u julu ove godine, kojom prilikom je predstavio dosadašnje rezultate podrške EU i Vlade sektoru poljoprivrede.

Podsjećamo da je kroz prvi javni poziv za podršku preradi potpisano 20 ugovora i da se trenutno realizuju investicije od 11,9 miliona eura sa očekivanom bespovratnom podrškom od 4,9 miliona.

Kroz novi IPARD poziv za preradu, zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija. Kroz ovaj poziv prerađivačima je na raspolaganju 15,6 miliona eura bespovratne podrške.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će organizovati prezentacije kako bi zainteresovani subjekti mogli da se informišu o mogućnosti korišćenja sredstava.

Rok za podnošenje aplikacija je 4. novembar 2019. godine.

O Ana Dragaš

Pročitajte i

Na koronavirus pozitivno još 212, četiri slučaja u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 857 uzorka na …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *